Un subofițer din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) a fost trimis în judecată, după ce s-a aflat că a sustras mai multe informații secrete de serviciu sau nepublice. El a salvat datele confidențiale pe dispozitivele personale și le-a divulgat persoanelor străine, iar acum trebuie să dea explicații pentru acest lucru.
Subofițer SRI trimis în judecată, după ce a divulgat informaţii secrete de serviciu
Un subofițer al SRI a fost trimis în judecată după ce a luat informații secrete și le-a pus pe dispozitivele personale, arată un dosar penal consultat de HotNews. Bărbatul este acuzat de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Fapta ofițerului a ieșit la suprafață pe 4 iulie 2022. Atunci, comandantul UM 0198 Bucureşti a sesizat DIICOT că există suspiciuni că unul dintre angajații SRI a accesat și extras prin fotocopiere documente interne având conţinut clasificat secret de stat şi secret de serviciu.
Luna trecută, magistrații au menținut sechestrul dispus asupra dispozitivelor folosite de subofițer la fotografierea informațiilor secrete sau la stocarea lor.
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul subofițerului, au fost găsite mai multe dispozitive electronice (telefoane, laptop, tabletă, carduri de memorie), pe care fuseseră salvate informații secrete încă din anul 2018. Subofițerul a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de stat, în formă continuată.
„În baza unei rezoluții infracționale unice, inculpatul a săvârșit, la diferite intervale de timp, acțiuni care prezintă fiecare în parte conținutul aceleiași infracțiuni”.
„Și anume a deținut, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, în format electronic, un număr de 15 documente ce conțin informații secrete de stat, identificate sub forma unui număr total de 906 fișiere tip imagine- 748 de fișiere imagine ce conțin informații clasificate strict secret și 158 de fișiere imagine ce conțin informații clasificate secret-, din care 11 documente prezintă marcaje specifice secretelor de stat, începând cu data de 10 septembrie 2018 și 11 septembrie 2018”, au transmis procurorii DIICOT.
Un alt angajat SRI, condamnat pentru o faptă similară
În 2024, un alt bărbat a fost condamnat pentru o faptă similară. Mai precis, este vorba despre un angajat SRI, cu grad de colonel. Acesta a fost condamnat de Curtea Militară București la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru o faptă asemănătoare. Colonelul Aurelian Costea,care activa la structura SRI din Slatina, a fost pus sub acuzare după ce a sustras din instituție mai multe rapoarte de analiză sau informări destinate DNA sau altor unități de parchet.