O scrisoare deschisă semnată de către mai mulți actori francezi denunță faptul că actorul Gerard Depardieu ar fi un fel de „victimă de linșaj”. Actorul se află în centrul unui scandal devenit politic.
Printre semnatarii scrisorii deschise, ce a fost publicată de Le Figaro, figurează regizorul Bertrand Blier, actriţele Nathalie Baye, Carole Bouquet şi Charlotte Rampling, actorii Jacques Weber, Pierre Richard şi Gerard Darmon, precum şi cântăreţii Roberto Alagna, Carla Bruni, Arielle Dombasle şi Jacques Dutronc.
“Când îl ataci pe Gerard Depardieu în acest fel, ataci de fapt arta. Prin geniul lui de actor, Gerard Depardieu participă la strălucirea artistică a ţării noastre (…) Orice s-ar întâmpla, nimeni nu va putea să şteargă vreodată urma inegalabilă a operei sale, care va marca pentru totdeauna epoca noastră. Restul, tot restul, ţine de justiţie. Doar de justiţie. În exclusivitate”, au adăugat semnatarii scrisorii.
Familia lui Gerard Depardieu a denunţat „o cabală”
Familia lui Gerard Depardieu a denunţat „o cabală” după difuzarea unui documentar TV şocant despre celebrul actorul francez. Familia actorului vorbește despre o nouă etapă a unei riposte mediatice a anturajului actorului, la scurt timp după o luare de cuvânt a avocaţilor săi, potrivit AFP.
“Bineînţeles, suntem adesea şocaţi de comentariile lui Gerard, dar tatăl/bunicul/unchiul nostru a fost supus unei cabale fără precedent”, au scris mai mulţi membri ai familiei actorului, printre care şi fiica sa, actriţa Julie Depardieu, într-un articol de opinie publicat de Journal du Dimanche.
Până și statuia actorului a fost retrasă luni de la Muzeul Grévin din Paris, potrivit AFP. Decizia de a retrage figura a fost luată “ca răspuns la reacţiile negative ale vizitatorilor, precum şi pe reţelele noastre de socializare”, au precizat oficialii muzeului.
Gerard Depardieu, în vârstă de 74 de ani, este anchetat din 2020 pentru viol, în urma unei plângeri depuse în instanţă de o actriţă, Charlotte Arnould. Însă, difuzarea recentă a unui reportaj în emisiunea “Complément d’enquęte” de pe canalul France 2 a fost cea care a provocat o undă de şoc. În aceste imagini, Gerard Depardieu, considerat un monstru sacru al cinematografiei franceze, a putut fi văzut şi auzit în timp ce făcea o serie de remarci misogine şi insultătoare la adresa femeilor, iar de cuvintele lui obscene.
Concomitent cu difuzarea reportajului în emisiunea “Complement d’enquete”, a doua plângere pentru agresiune sexuală a fost depusă împotriva starului francez de actriţa Helene Darras, pentru fapte a priori prescrise, ce ar data din timpul unor filmări din anul 2007. Gerard Depardieu a negat şi aceste acuzaţii.
Ministrul francez al Culturii îl consideră pe Depardieu „o rușine pentru țara sa”
„O ruşine pentru ţara sa”, astfel l-a descris recent ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, pe cunoscutul actor Gerard Depardieu, vizat de plângeri de viol și agresiune sexuală.
Ministrul a anunţat vineri că „o procedură disciplinară” urmează să fie iniţiată cu privire la Legiunea de Onoare acordată actorului francez, care este vizat de două plângeri pentru viol şi agresiune sexuală, potrivit AFP.
“Legiunea de Onoare recompensează un om, un artist, o atitudine şi valori. Din acest motiv am discutat cu Marele Cancelar al Legiunii de Onoare, generalul Lecointre: un consiliu al Ordinului Legiunii de Onoare se va reuni şi va iniţia o procedură disciplinară pentru a decide dacă această Legiune de Onoare trebuie suspendată sau nu, retrasă complet sau nu. Va fi la latitudinea lor să decidă”, a declarat Rima Abdul Malak pentru postul public de televiziune France 5, conform agerpres.ro.
Creată de împăratul Napoleon I la începutul secolului al XIX-lea, această distincţie recompensează civili şi militari pentru acţiuni şi servicii deosebite aduse Franţei. De-a lungul anilor, decoraţia a fost acordată multor artişti.
În 2017, de exemplu, Emmanuel Macron a iniţiat procesul de retragere a decoraţiei acordate lui Harvey Weinstein, acuzat de agresiune sexuală şi viol. Producătorul american fusese decorat cu Legiunea de Onoare în rang de Cavaler de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în martie 2012.
“Cred că ar trebui să continuăm să vizionăm filmele în care a jucat Gerard Depardieu, nu vom înceta să ne uităm la filmele lui. În schimb, nu cred că şi-ar dori cineva astăzi să organizeze o gală de omagiere sau de celebrare a lui Gerard Depardieu. Însă nu vom suprima filmele sale din patrimoniul nostru, chiar deloc!”, a adăugat Rima Abdul Malak.
Aflat vineri într-o vizită la Moissac, o localitate din sud-vestul Franţei, ministrul Culturii a spus că declaraţiile şi atitudinea celebrului actor în timpul unei călătorii în Coreea de Nord în 2018 au reprezentat „o ruşine pentru Franţa”.
Scrisoarea deschisă a lui Gérard Depardieu
Actorul francez Gérard Depardieu a respins în octombrie a.c. acuzaţiile de viol care i s-au adus şi a spus că se simte victima unui „linşaj” din partea mass-media. „Absolut niciodată nu am abuzat o femeie”, a declarat actorul într-o scrisoare deschisă publicată de cotidianul Le Figaro.
Actorul, în vârstă de 74 de ani, a afirmat că femeia care îl acuză „a venit o dată la mine acasă, urcând în camera mea de bunăvoie. Astăzi spune că a fost violată. Ea s-a întors a doua oară”.
Depardieu: „De-a lungul vieţii mele am fost provocator, exagerat, chiar grosolan”
Artistul se referă la seria de concerte pe care le-a susţinut interpretând piese ale cântăreţei şi compozitoarei Barbara şi care au fost întrerupte recent de femei care au protestat scandând sloganuri şi ţinând pancarte.
Actor în 245 de producţii de film şi televiziune, precum şi în numeroase piese de teatru, Depardieu este cunoscut pentru filme franceze precum „Cyrano de Bergerac”, „Întoarcerea lui Martin Guere”, „Ultimul metrou” sau italianul „Novecento”, precum şi pentru adaptările cinematografice ale saga Asterix.