Devierea coloanei vertebrale a început să apare tot mai des în ultima perioadă de timp la copii cu vârste fragede. Osteopatul şi fiziokinetoterapeutul Cristian Drăghiceanu a atras atenția asupra acestei probleme și a spus care sunt principalele cauze pentru care micuții ajung să acuze dureri de spate.
Avertismentul lui Cristian Drăghiceanu
Fiziokinetoterapeutul Cristian Drăghiceanu a declarat, într-o intervenție la Medika TV, că numărul copiilor care suferă de scolioză este în creştere, iar vârsta celor diagnosticaţi scade, iar acest lucru ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți și nu numai.
Specialistul a mai spus că sunt multiple cauzele scoliozei, iar tratarea acestei afecţiuni implică o echipă multidisciplinară, care, în cazul celor mici, trebuie să asigure şi sprijinul psiho-emoţional.
”Poziţiile greşite în care stau tinerii în faţa device-urilor, menţinute foarte mult timp, duc la degradarea coloanei. O altă problemă în cazul scoliozei, care e o afecţiune frecventă, nu mulţi ştiu că scoliozele pot fi cauzate de probleme de vedere. Părinţii nu ştiu că cei mici au probleme de vedere, deşi îi văd că stau foarte aproape, se apleacă pentru a putea focaliza mai bine şi acest lucru duce, în timp, la distrugerea coloanei. Şi problemele legate de auz duc la supracompensare greşită a capului şi a coloanei, astfel încât persoana să audă cum trebuie, iar acest lucru distruge din nou, în timp, coloana.”, a afirmat Cristian Drăghiceanu.

”Se constată cazuri de scolioză încă de la vârsta de 7-8 ani”
Osteopatul român a evidențiat că se constată cazuri de scolioză încă de la vârsta de 7-8 ani, fiind vorba despre scolioze aflate în stadii avansate. Fiziokinetoterapeutul a mai spus că este esențial să se înceapă cât mai devreme tratamentul realizat prin recuperare medicală, pentru a obține rezultate îmbucurătoare.
”Cu cât le diagnosticăm mai repede, cu atât le putem corecta sau îi putem ajuta pe micuţi să ducă o viaţă cât mai bună. (…)
Este o muncă interdisciplinară. Aici vorbim şi despre prezenţa atât a familiei, care bineînţeles vor susţine nu doar financiar, dar şi psiho-emoţional copilul, aici vorbim despre un nutriţionist, pentru că alimentaţia este extrem de importantă în aceste faze ale corectării acestor scolioze, pentru că vorbim despre minerale, vorbim despre densitatea masei osoase, despre densitatea masei musculare şi despre ţesuturile moi, deci şi nutriţionistul va juca un rol primordial.
Hidratarea, la fel, va juca un rol extrem de important, dacă există anumite carenţe sau dacă copilul s-a născut cu rahitism, de aia spun că nutriţionistul joacă şi el un rol extrem de important, pentru că dacă copilul prezintă un rahitism sever, ne luptăm aici cu altceva şi trebuie să umblăm foarte mult la alimentaţie şi la suplimente dacă este nevoie, în funcţie de ce decide nutriţionistul. Aici mai intră bineînţeles şi pediatrul în joc, pentru că avem nevoie şi de munca lui, bineînţeles şi de expertiza lui.”, a mai spus specialistul.