Anul 2024 vine cu schimbări majore pe aeroporturile din România. Reprezentanții Aeroportului Internațional Henri Coandă anunță apariția unor sisteme automate care le vor permite pasagerilor să își scaneze singuri bagajele de cală. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiți să aștepte la coadă.
Pe Aeroportul Henri Coandă au fost instalate ghișee de check-in și s-a implementat un sistem modern de procesare a bagajelor, care poate manipula aproximativ 2.400 de valize pe oră și va crește capacitatea cu peste 40%. Totodată, mai aflăm de la reprezentanții Aeroportului Otopeni că bagajele călătorilor vor fi verificate prin mai multe filtre. Deocamdată se desfășoară teste pentru toate aceste sisteme noi, schimbările urmând să se vadă în lunile următoare.
Sistemul este unul bine cunoscut, fiind deja implementat pe multe aeroporturi din străinătate de ani buni. Conform primelor informații, pe Aeroportul Otopeni vor fi instalate 28 de ghișee care vor include și spatii în care pasagerii își vor putea scana singuri bagajele de cală, fără să mai stea la coadă. Astfel, procesarea bagajelor se va face mult mai rapid, potrivit Pro TV. În plus, riscul ca un bagaj să fie rătăcit sau pierdut vor fi mult mai mici odată cu această schimbare.
Peste 20 de milioane de euro au fost investiți de conducerea Aeroportului Otopeni în noul sistem. Acesta va permite și verificarea suplimentară a bagajelor pasagerilor, inclusiv de către personalul aeroportului, bazându-se pe anumiți senzori. Această îmbunătățire va contribui la detectarea timpurie a valizelor suspecte.
Intrarea în spațiul Schengen va aduce schimbări majore pe aeroporturile din România
Lăsând la o parte acest nou sistem legat de verificarea bagajelor de cală, schimbări majore pe aeroporturile din România vor fi provocate și de intrarea României în spațiul Schengen aerian. Aderarea țării noastre va elimina controlul documentelor de identitate începând de la sfârșitul lunii martie. Bineînțeles, acest lucru se va întâmpla doar pentru pasagerii care călătoresc spre o altă țară membră a spațiului Schengen.
„Nu vor mai fi controlați nici la plecare, nici în zonele de destinație. Se elimină, de asemenea, actele pentru copiii minori în zona Schengen în cazul în care nu sunt însoțiți de ambii părinți. Estimăm că traficul Schengen va fi de aproximativ 70%”, spune David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.
Odată cu aderarea la Acordul Schengen, la Iași va fi inaugurat un terminal nou, dispus pe trei etaje și dotat cu zone VIP și facilități de joacă pentru copii. Investiția totală se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, din care 85% provin din fonduri europene. Pasagerii vor beneficia de trei pasarele de îmbarcare pentru a ajunge direct din terminal în aeronavă. În plus, benzi transportoare care se întind pe aproape 1 kilometru vor asigura transportul bagajelor de cală prin intermediul a trei scanere de ultimă generație.