Potrivit publicației Euractiv, instituțiile europene se pregătesc să admită România și Bulgaria în Schengen mai târziu în acest an.
Într-o primă fază, în luna octombrie, cele două țări vor fi acceptate cu granițele aeriene, urmând ca până la 1 ianuarie 2024 să fie abolite controalele la frontierele terestre.
Bulgaria are mari șanse să fie acceptată la Schengen în 2023
Dacă va exercita presiuni diplomatice și va arăta dorința de a continua reformele, Bulgaria are șanse mari să fie acceptată în Schengen, cu frontierele aeriene și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre începând cu ianuarie 2024, potrivit unor surse de la Sofia, citate de Euractiv.
Până acum o lună, cel mai mare obstacol în calea intrării Bulgariei în Schengen a fost opoziția Țărilor de Jos. Guvernul condus de Mark Rutte a dat semnale informale că apreciază eforturile Parlamentului bulgar și ale ultimelor patru guverne de a iniția o reformă judiciară reală prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului-șef, care a fost adoptat la sfârșitul lunii mai.
Ivan Gheșev, care nu era văzut cu ochi buni la Bruxelles, a fost demis din funcție săptămâna trecută. Acesta a devenit, astfel, prima victimă a procesului de curăţare a sistemului judiciar.
Al doilea motiv major pentru înlăturarea obstacolelor din calea intrării Bulgariei în Schengen este alegerea unui guvern la Sofia, după o criză politică prelungită în timpul căreia președintele Rumen Radev a numit un guvern interimar.
Executivul bulgar și-a declarat intenția de a revizui politica lui Radev față de Ucraina și a decis ca țara să fie reprezentată la viitorul summit NATO de prim-ministrul Nikolai Denkov, și nu de președinte, mai scrie sursa citată. Următorul obiectiv major al instituțiilor bulgare este aderarea țării la Zona euro de la 1 ianuarie 2025.
Obiecțiile Austriei la extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă va fi izolată. În decembrie anul trecut, Austria și Țările de Jos au blocat aderarea Bulgariei la Schengen. În privința României, doar Austria s-a opus.
Cum stau lucrurile în cazul României
Referitor la situația țării noastre, noul premier Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor din Guvernul pe care îl conduce un plan pentru a convinge Austria să-și ridice vetoul asupra admiterii României în spațiul Schengen.
În timp ce Olanda le cere autorităților bulgare să demonstreze că luptă împotriva corupției și că nu au renunțat la reforma judiciară, cerințele Austriei par mult mai dificil de pus în aplicare.
Comisia Europeană salută progresele înregistrate în ultimele trei luni atât de România, cât și de Bulgaria privind respectarea politicii de azil și returnarea imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale. Aceste progrese ar trebui să atenueze temerile Austriei că Bucureștiul și Sofia nu fac suficient pentru înregistrarea migranților ilegali.