Să fie Schengen! Se fac ultimele pregătiri în portul Constanţa pentru integrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen pe cale maritimă. Chiar dacă România mai are de aşteptat până la accederea în spaţiul de liberă circulaţie şi pe cale terestră, experţii spun că și această aderare parţială aduce avantaje.
După 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde pentru a intra total în spațiul Schengen, deși oficialii români, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.
Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.
Mai exact, potrivit informațiilor Antena3, România va putea transporta mai ușor în zona Schengen produse de maximă necesitate folosind transportul aerian, cum ar fi medicamente, transport în regim de urgență, echipamente tehnice sensibile sau transport logistic cu componentă civil-militară.
Aderarea maritimă la Schengen transformă România într-un pion crucial
De departe însă, cele mai multe avantaje vin dacă vorbim despre transportul pe cale maritimă. Practic, nu vor mai exista timpi de aşteptare pentru controale, iar marfa va ajunge la destinaţie mult mai rapid, susțin sursele citate.
Specialiştii spun că este încă nevoie de foarte multe investiţii în infrastructura portuară. Cu toate acestea, Portul Constanţa a înregistrat anul trecut recorduri istorice, cu 22,5% mai multă marfă manipulată decât în 2022.
Ursula von der Leyen: „Vom convinge Austria!”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, este convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai spaţiului Schengen, transmite APA.
Reamintim că UE a întreprins în ultimele luni câteva proiecte cu finanţare europeană vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria şi misiuni constatative pe teren, iar acest lucru a convins Austria „să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim.”
Șefa Comisiei a mai precizat că în bugetul multianual majorat al UE convenit joi sunt prevăzute resurse suplimentare pentru întărirea frontierelor.
UE a întreprins în ultimele luni câteva proiecte cu finanţare europeană vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria, şi misiuni constatative pe teren, iar aceasta a convins Austria “să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim.”
Aderarea maritimă la Schengen transformă România într-un pion crucial
Statele UE au aprobat în decembrie desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.
Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie, adaugă APA.
Statele UE au aprobat în decembrie desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.
Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie, adaugă APA.
Austria își menține VETO-ul privind aderarea României și a Bulgariei cu granițele terestre
Austria își menține veto privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre, anunță ministrul de Interne Gerhard Karner, anunță agenția austriacă de presă (APA).
”Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, transmițând că ”o includere în acest stadiu ar fi greșită”, a declarat acesta, citat de G4media.
Marcel Ciolacu: „Am promis, am făcut!”
Și premierul Marcel Ciolacu a salutat faptul că acum este sigur că România va intra în Spațiul Schengen aerian și maritim.
„Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a anunțat premierul Ciolacu.
Klaus Iohannis spune că este în beneficiul românilor și felicită instituțiile implicate în negocieri
Președintele României a făcut și el declarații după confirmarea acordului pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian și maritim.
„Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.
Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice, pe care le voi susține și pe mai departe. Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de țară Schengen. România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE”, a mai punctat președintele Iohannis.
CITIȚI ȘI: