Scandal Victor Ponta inundații. Presa din Serbia a reacționat după ce în spațiul public au apărut materiale video în care fostul premier a declarat că a ordonat deschiderea barajului de la Porțile de Fier pentru a salva de la inundații orașul Belgrad.
Doar că, în urma deciziei luate la vremea respectivă de Victor Ponta aproximativ o sută de case au fost inundate.
Scandal Victor Ponta inundații: ce scrie presa din Serbia despre decizia fostului premier
„Victor, îți mulțumim! Premierul român a salvat Belgradul de la dezastru: mărturisirea candidatului la Președinție a zguduit Balcanii!”, este titlul articoluliui publicat pe portalul informer.rs.
Actualul candidat pentru cea mai importantă funcție din România a recunoscut că în urmă cu mai bine de zece ani, în vremea când Victor Ponta era șeful Guvernlui, a luat o decizie care a prevenit capitala Serbiei de inundații catastrofale. Fostul președinte al social-democraților a ordonat deschiderea văii de lânfă Derdap, și astfel Belgradul a fost salvat.
„Candidatul român la președinție și fost prim-ministru Victor Ponta a dezvăluit că în 2014, în timp ce era prim-ministru, a luat o decizie care a prevenit inundațiile catastrofale la Belgrad. Am dat ordin să se deschidă valea de lângă Đerdap și astfel Belgradul nu a fost inundat.
O singură zonă periferică a fost inundată, dar dacă nu am fi făcut asta, întreg Belgradul ar fi fost sub apă. Și nu aș permite asta – a spus Ponta”, mai scriu redactorii de la publicația informer.rs.

Victor Ponta, decizia care a salvat Belgradul
Presa sârbă mai menționează că decizia fostului premier nu a fost deloc ușoară, deoarece a implicat pagube materiale semnificative pentru partea română. Însă, adaugă reprezentanții presei din Serbia, autoritățile române s-au mobilizat perfect, iar zona a fost evacuată în timp util astfel încât au fost prevenite pierderile de vieți omenești.
Sursa citată adaugă faptul că Victor Ponta ar fi despăgubit victimele inundațiilor, aspect confirmat și de fostul prim-ministru, dar infirmate de poetul Mircea Dinescu, de altfel și el printre cei afectați , care a declarat în direct la Antena3 CNN că nu știe ca persoanele afectate de inundațiiile din 2014 să fi fost despăgubite.

Reacția fostului premier
Mai mut decât atât, Ponta a evindențiat că autoritățile de la Belgrad i-au recunoscut gestul prin acordarea cetățeniei de onoare. „Acest gest al fostului premier al României a consolidat și mai mult relațiile dintre Belgrad și București într-unul dintre cele mai dificile momente pentru regiune. Decizia sa va fi amintită ca un exemplu de act curajos și prietenos al unui politician care a pus solidaritatea înaintea politicii într-un moment crucial, se mai menționează în articolul menționat.
Confruntat cu o serie de reacții negative din partea liderilor politici, Victor Ponta și-a exprimat poziția printr-o postare pe rețelele de socializare. „În 2014 am avut grijă în primul rând de români – niciun locuitor din zona riverană a Dunării nu a fost în pericol – nicio gospodărie nu a fost grav afectată!
Am salvat şi mii de vieţi omeneşti din ţara vecină şi prietenă Serbia, aşa cum trebuie să facă un bun vecin şi un bun creştin! Criminalii care spun că trebuia să lăsăm să moară oamenii ca sa nu afectăm câteva hectare de câmp nu au nici inima nici minte!”, a replicat Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.