„Un astfel de lucru ar fi de neconceput în Alpi. A fost tratat ca o ființă umană de mâna a doua. Dacă ar fi fost un occidental, ar fi fost salvat imediat”, a spus alpinistul austriac Wilhelm Steindl care se afla pe K2 alături de colegul său Philip Flämig. Ei sunt cei care au filmat, cu ajutorul unei drone, imaginile în care se vede cum alpinist după alpinist trece peste șerpaș și își continuă drumul spre vârf.
„Nimeni nu s-a simțit responsabil pentru el. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o rușine. Un om a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să poată fi doborâte,” a mai spus austriacul.
Imaginile cu șirul de alpiniști trecând peste șerpaș au reaprins acuzațiile
Colegul său a adăugat că lângă muribund se afla o singură persoană care încerca să îl ajute : „ Adevărul este că nu a existat nicio operațiune de salvare organizată, deși la fața locului se aflau șerpași și ghizi montani care ar fi putut face ceva.”
Kristin Harila care a trecut la rândul ei peste șerpașul accidentat, se apără : „Am încercat să îl ridicăm timp de o oră și jumătate, iar cameramanul meu a mai rămas încă o oră să aibă grijă e de el.” „Având în vedere condițiile, este greu de văzut cum ar fi putut fi salvat. A căzut în ceea ce este probabil cea mai periculoasă parte a muntelui, unde șansele de a transporta pe cineva au fost limitate de poteca îngustă și de zăpadă.”
Imaginile cu șirul de alpiniști trecând peste șerpaș au reaprins acuzațiile împotriva alpiniștilor occidentali care i-ar trata pe șerpași ca pe bunuri de care te poți lipsi, comentează și The Telegraph.