Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) a declarat marţi, după Consiliul JAI în care nu s-a supus la vot aderarea la Schengen, că în mod normal, astăzi, ministrul de Interne trebuia să iasă cu demisia scrisă la presă, dacă avea un pic de demnitate politică.
”În mod normal, astăzi, ministrul de Interne trebuia să iasă cu demisia scrisă la presă, dacă avea un pic de demnitate politică”, a spus Vlad Gheorghe, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, despre aderarea României la Schengen.
Când ai doi fugari care fug din ţară, tu fiind în tot acest proces de intrare în Schengen, tu ca ministru nu mai ai ce să căuţi acolo, ai eşec pe toată linia.
El a arătat că ”nu numai că a patronat de suficient de mult timp ministerul ca să îşi de demisia, dar să nu uităm că avem doi fugari în două săptămâni care au trecut prin frontierele noastre fără emoţii”.
”Am avut pe faimosul Cherecheş şi acum un alt interlop nonpolitic care şi-a luat condamnare şi care a fugit din ţară. Când ai doi fugari care fug din ţară, tu fiind în tot acest proces de intrare în Schengen, tu ca ministru nu mai ai ce să căuţi acolo, ai eşec pe toată linia. Nu înţeleg cum mai are tupeul să se întoarcă la Bucureşti în calitate de ministru”, a completat el.
Întrebat dacă mai e vreo şansă pentru aderarea la Schengen, până la finalul anului, într-un Consiliu JAI extraordinar, Vlad Gheorghe a spus: ”Asta este o gogoaşă pe care au tot vândut-o în ultimele zile ca să obişnuiască lumea cu eşecul.”
Ce a declarat Marcel Ciolacu despre eșecul României la ultimul Consiliu JAI
Premierul Marcel Ciolacu afirmă, marţi seară, că aderarea la Schengen nu putea fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI, având în vedere că se ştia reacţia Auastriei în privinţa României, dar şi reacţia Olandei în privinţa Bulgariei, cele două ţări fiind în procedură împreună.
”Singura soluţie în acest moment este să aşteptăm reacţia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi convocarea unui JAI extraordinar cu această temă”, afirmă premierul.
”Nu puteam fi pe ordinea de zi decât dacă doream să forţăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte. Nu neapărat votul Austriei împotriva României. Am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România. Trebuie un vor prin Parlament”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, primul ministru olandez merge cu mandat din partea Parlamentului pentru a vota într-un Consiliu European.
”Sunt şanse (…) singura soluţie în acest moment este să aşteptăm reacţia Olandei, ea va veni cât de curând, în ceea ce priveşte Bulgaria şi convocarea unui JAI extraordinar cu această temă”, a mai declarat premierul.
CITIȚI ȘI: