Scandal cu suplimente alimentare: compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale alimentare anti-colesterol. În plus, mitul stilului de viață sănătos japonez este pe cale să dispară.
Aceste suplimente conţin drojdie de orez roşu și fac obiectul unui răsunător scandal sanitar în această ţară, de mai multe luni, potrivit AFP. Într-o actualizare anterioară a cazului, în aprilie, Kobayashi Pharmaceutical a raportat cinci decese potenţial legate de produsele sale, care au fost între timp retrase de pe piaţă. Acel număr iniţial a fost redus între timp la patru.
Astfel, totalul provizoriu al deceselor suspecte a ajuns la 80. Cauzele acestor decese „trebuie încă să fie verificate de către medici” şi este aşadar posibil ca numărul lor final să scadă, a declarat vineri un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Japonia. Numeroase persoane care au consumat acele suplimente alimentare, care par să provoace tulburări renale, au fost spitalizate.
„Deşi cauza directă de spitalizare sau de deces nu a fost o maladie renală”, a „devenit clar” că, în anumite cazuri, consumul produselor în chestiune a avut „în mod indirect” repercusiuni nefaste asupra stării de sănătate a persoanelor vizate, a precizat Kobayashi Pharmaceutical într-un comunicat.
Suplimente alimentare: Raport zilnic cu privire la ancheta internă
În mod concret, aceste produse au cauzat frecvent situaţii de comorbiditate, agravând starea de sănătate a persoanelor care sufereau deja de alte boli. Compania niponă, cu sediul în oraşul Osaka, nu a avut nicio comunicare publică despre acest subiect până la jumătatea lunii martie, când a anunţat retragerea de la vânzare a trei game de produse, în condiţiile în care primise deja o primă semnalare îngrijorătoare de la un medic încă din data de 15 ianuarie. La sfârşitul lunii martie, Kobayashi Pharmaceutical a anunţat că a identificat acid puberulic, o substanţă toxică produsă în mod natural de un tip de mucegai, în loturile de produse retrase de la vânzare.
Însă compania şi autorităţile sanitare japoneze încă încearcă să înţeleagă cu exactitate motivele pentru care şi felul în care acest scandal sanitar major a putut să se producă. Ministerul nipon al Sănătăţii i-a ordonat companiei Kobayashi Pharmaceutical să îi furnizeze un raport zilnic cu privire la ancheta sa internă.
„Până în prezent, compania nu a semnalat numărul exact al cazurilor examinate, ceea ce este extrem de regretabil”, a declarat vineri în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi.
Suplimente alimentare: Drojdia de orez roșu la mijloc de scandal
Drojdia de orez roşu (denumită „beni koji” în Japonia) este folosită de secole în Asia de Est în alimente, băuturi alcoolizate şi medicina tradiţională chineză pentru virtuţile sale digestive şi de ameliorare a circulaţiei sangvine.
Ea conţine o statină naturală, monacolina K, care poate să inhibe sinteza colesterolului.
Întrucât Kobayashi Pharmaceutical a anunţat la sfârşitul lunii martie că a produs drojdie de orez roşu pentru aproximativ 50 de alte companii din Japonia şi Taiwan, multe dintre acestea au decis la rândul lor să retragă de urgenţă de pe piaţă propriile produse care conţineau acea drojdie, cum ar fi sake spumant, sosuri pentru salate şi pastă de soia fermentată („miso”).
Acest scandal a ţinut capul de afiş al presei japoneze în martie a.c. şi a provocat, de asemenea, o serie de dezinformări şi teorii ale conspiraţiei pe reţelele de socializare. Chiar dacă compania producătoare, cu sediul în oraşul Osaka din vestul Japoniei, a precizat cele de mai sus (că a furnizat drojdie de orez roşu la aproximativ 50 de companii din Japonia, precum şi la două companii din Taiwan), totul a fost și este departe de a se liniști.
Kobayashi Pharmaceutical declarase, de asemenea, că „regretă” faptul că a comunicat pe această temă abia după jumătatea lunii martie, anunţând retragerea a trei game de produse, în contextul în care primise o alertă iniţială din partea unui medic încă din data de 15 ianuarie.
Suplimente alimentare – o „piață fierbinte” pentru japonezi
Japonezii trăiesc cel mai mult din lume, cu speranța medie de viață a femeilor la 87 și bărbații la 80, în medie la 84. În timp ce această realizare este adesea atribuită stilului de viață sănătos japonez și consumului de alimente, situația este alta. Japonezii se transformă tot mai mult și îmbrățișează progresul magic al alimentelor sănătoase și al suplimentelor alimentare. Potrivit Euromonitor International, „vânzările valorice de vitamine și suplimente alimentare au crescut”.
În Japonia, alimentele sănătoase și dietetice, respectiv suplimentele alimentare, sunt în plină expansiune din cauza puterii de consum a populației îmbătrânite. Dar tinerii nu sunt cu mult în urmă – frumusețea și suplimentele alimentare se adresează celor care au puțin timp să mănânce sănătos sau să meargă la sală. În general, alimentele sănătoase și suplimentele alimentare au devenit o necesitate, deci o piață fierbinte, pentru japonezii care trăiesc într-o societate extrem de sănătoasă, și conștientă de frumusețea corpului.
Când vine vorba de suplimente de înfrumusețare spre exemplu, colagenul este ingredientul principal în Japonia. De la măști de înfrumusețare până la condimente pentru mâncare, veți găsi că este adăugat la aproape tot ce se poate imagina.
În plus, mai aflăm de la analiștii fenomenului că, spre exemplu, consumul de glucozamină este imens în Japonia. Ca substanță, glucozamina este un compus chimic natural găsit în organism. Ca supliment, se crede că glucozamina ușurează durerile articulare cauzate de artrită. Suplimentele cu glucozamină sunt cele mai vândute tipuri de suplimente în Japonia în ultimii ani, datorită în mare parte creșterii populației vârstnice care suferă de dureri articulare.