Scăderi drastice cu 23 la sută în domeniul construcțiilor de imobile rezidențiale. Posibil efect de bumerang al scandalului Nordis. O statistică întocmită recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o scădere, în 2024, comparativ cu anul precedent, a volumului de lucrări în domeniul construcțiilor de 4,1 la sută per total. Sectorul cel mai afectat din construcții este cel destinat clădirilor rezidențiale, acolo unde s-a înregistrat cea mai accentuată scădere, 23% din volumul contabilizat în anul 2023. Coincidență sau nu, în toamna acestui an a izbucnit poate cel mai mare scandal, din ultimii ani, din sectorul imobiliar şi real-estate din România: cel legat de compania Nordis Management SRL.
Scăderi drastice cu 23 la sută în domeniul construcțiilor de imobile rezidențiale. Posibil efect de bumerang al scandalului Nordis. O statistică întocmită recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o scădere, în 2024, comparativ cu anul precedent, a volumului de lucrări în domeniul construcțiilor de 4,1 la sută per total. Cea mai drastică scădere (23%) a fost înregistrată în sectorul construcțiilor de clădiri rezidențiale, exact cele care s-au aflat în epicentrul scandalului Nordis.
Posibil efect de bumerang al scandalului Nordis.
Reamintim că pe 7 octombrie, Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă pentru compania Nordis Management SRL în condițiile în care un număr de peste 750 de plângeri penale au fost depuse de persoane fizice şi juridice împotriva conducerii respectivei companii. Clienții Nordis s-au plâns atunci de faptul că, deşi au achitat în avans costul total al apartamentelor ce urmau să fie construite de companie, s-au trezit că spaţiile locative respective au fost revândute altor persoane. Să fie oare scăderea bruscă înregistrată la sfârșitul acestui an în domeniul construcțiilor, în special a celor din sectorul imobile rezidențiale, un posibil efect de bumerang al scandalului Nordis? Au început să se teamă constructorii de eventuale repercusiuni în situația – devoalată deja – în care locuințele nu sunt întocmite nicidecum la standarde ci făcute mai degrabă de mântuială, doar de ochii clientului? Nu mai ține șmecheria care a funcționat din plin în ultimii ani în rândul companiilor din domeniul construcțiilor care au ridicat sute de imobile din banii arvuniți de clienți pentru case? Sunt întrebări pertinente pe care fiecare dintre cei care și-au pus în gând să își cumpere o locuință a început să și le pună înainte de a băga mâna în buzunar pentru a plăti un avans. La urma urmei, probabil că vechiul proverb „nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard” a început să funcționeze și în România.
Scăderi drastice cu 23 la sută în domeniul construcțiilor de imobile rezidențiale. Lucrările de reparaţii capitale, noul trend în construcții
„Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,1%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-4,1%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 7,4%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-23,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-6,8%)”, arată datele INS. Potrivit statisticienilor de la INS, construcţiile inginereşti au crescut cu 5,9%, în timp ce volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,3%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 6,2%, respectiv cu 4,3%.
CITEȘTE ȘI: Rechinii din construcții au făcut averi în pandemie. Mii de oameni păgubiți de nepăsarea autorităților