Prețurile petrolului au scăzut vineri din cauza îngrijorărilor legate de creșterea cererii în 2025, în special în China, principalul importator de țiței, punând valorile globale de referință pentru a încheia săptămâna în scădere cu aproape 3%.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 41 de cenți, sau 0,56%, la 72,47 dolari pe baril până la ora 0420 GMT. Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 39 de cenți, sau 0,56%, la 68,99 dolari pe baril.
Rafinăria de stat chineză Sinopec a declarat în perspectivele sale anuale privind energia, publicate joi, că importurile de țiței ale Chinei ar putea atinge un vârf în 2025, iar consumul de petrol al țării ar atinge un vârf până în 2027, pe măsură ce cererea de motorină și benzină slăbește.
“Prețurile de referință ale țițeiului se află într-o fază de consolidare prelungită, deoarece piața se îndreaptă spre sfârșitul anului, cântărită de incertitudinea creșterii cererii de petrol”, a declarat Emril Jamil, specialist senior în cercetare la LSEG.
El a adăugat că OPEC+ va necesita disciplină în aprovizionare pentru a ridica prețurile și a calma nervii pieței din cauza revizuirilor continue ale perspectivelor sale de creștere a cererii. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, denumiți împreună OPEC+, și-au redus recent prognoza de creștere pentru cererea globală de petrol din 2024 pentru a cincea lună consecutiv.
Între timp, urcarea dolarului la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani a cântărit și asupra prețurilor petrolului, după ce Rezerva Federală a semnalat că va fi precaută în ceea ce privește reducerea ratelor dobânzilor în 2025.
Un dolar mai puternic face petrolul mai scump pentru deținătorii altor valute, în timp ce un ritm mai lent de reducere a dobânzilor ar putea atenua creșterea economică și ar reduce cererea de petrol.
J.P. Morgan vede că piața petrolului va trece de la echilibru în 2024 la un excedent de 1,2 milioane de barili pe zi (bpd) în 2025, deoarece banca prognozează o creștere non-OPEC+ în creștere cu 1,8 milioane bpd în 2025 și o creștere a producției OPEC la nivelurile actuale.
Într-o mișcare care ar putea reduce oferta, țările G7 iau în considerare modalități de a înăspri plafonul de preț al petrolului rusesc, cum ar fi o interdicție totală sau prin scăderea pragului de preț, a raportat joi Bloomberg.
Rusia a evitat plafonul de 60 de dolari pe baril impus în 2022 folosind “flota din umbră” de nave, pe care UE și Marea Britanie au vizat-o cu sancțiuni suplimentare în ultimele zile.