În statul american Pennsylvania există un sat care se numeşte chiar așa: România. Aici casele sunt extrem de ieftine, iar puţinii locuitori care au rămas în sat habar n-au de existența țării noastre.
Localnicii nu au habar de România. Satul România din SUA se află la aproximativ trei ore şi jumătate de Washington, într-o zonă izolată din Pennsylvania. “Am luat trenul din Chicago până în Washington D.C. 18 ore am călătorit, iar din capitală am închiriat o maşină şi am condus până aici vreo trei ore şi jumătate. Dar nu am găsit cazare în satul România, pentru că nu găseşti aşa ceva”, spun vloggerii HaiHui în Doi. Pe drum spre satul România, au trecut printr-o zonă rurală mai puţin cunoscută a Americii.
“Toată experienţa asta ne oferă o imagine a Americii rurale pe care doar în filme o vezi. În realitate, turiştii nu prea ajung aici. Ne apropiem de satul România. Mai avem 12 minute şi deja am intrat pe un drum de ţară. Peisajul e ca în România. Eu zic că suntem undeva între Cacica şi Botoşana, din Bucovina, unde am crescut noi. Oricum, satul în sine este destul de izolat De aceea probabil că nici nu există asfalt şi de aceea e bine să vii vara aici dacă vrei să-l vezi”, potrivit Știri Diaspora.
Vloggerii au descoperit în sat multe case părăsite, dar şi câteva recondiţionate.
Cum arată satul România din SUA vedeți aici: https://www.youtube.com/watch?v=ibwiOcAynFs
Casă de un dolar în România din SUA
Satul, la bază o aşezare minieră, a fost înfiinţat de un italian. „În iunie 1875, un om de afaceri pe numele lui Philip Roman, se stabileşte aici şi deschide o mină. Odată cu el, au venit în jur de 100 de oameni să lucreze aici, printre care mulţi italieni, aşa cum am aflat de la rezidenţii satului. Aşadar, numele nu are nicio legătură cu România, ci provine de la numele primului locuitor al acestei aşezări, şi anume Philip Roman”, explică vloggerii.
În cele din urmă, vloggerii au vorbit cu doi americani, care au recunoscut că nu ştiu nimic despre România, deşi trăiesc într-un sat cu acelaşi nume. O casă a fost vândută aici cu 1 dolar.
„Această casă a fost cumpărată cu 1 dolar de cei care locuiesc în momentul de faţă în ea. Dacă nu îţi plăteşti taxele de proprietate vreo 3-4 ani de zile, statul îţi scoate casa la vânzare. Oricine o poate cumpăra, chiar şi cu suma modică de 1 dolar.
Doar că o cumperi cu istoric, trebuie să plăteşti taxa de proprietate din spate şi dacă cei care o deţineau, proprietarii anteriori, aveau credit la bancă, o cumperi cu tot cu acest credit. Aici în România se vând case cu 1 dolar, dacă proprietarii nu-s atenţi şi nu-şi plătesc taxele la timp”.
Case de un euro în Italia
Casele „de un dolar” sau „de un euro” au devenit o modă în ultima vreme. Aceste case există în locuri uitate de lume și își așteaptă mai nou proprietari. Planuri de genul acesta au devenit o modalitate populară pentru orașele rurale din Italia, spre exemplu, cu populație în scădere de a-și spori numărul de locuitori și de a preveni ca locuințele dezafectate să ajungă în paragină.
Cu toate acestea, în timp ce inițiativele au eșuat în unele locuri, vânzătorii din Sambuca – Italia au întâmpinat o mulțime de cereri. Cumpărătorii au venit și din SUA sau Orientul Mijlociu. Vânzările au adus aproximativ 20 de milioane de euro în economia locală.
Acum, satul sicilian pune mai multe case sub vânzare. Totuși, există câteva prevederi de care potențialii cumpărători ar trebui să fie conștienți – în plus, prețul a crescut între timp de la un euro, la trei euro!
De unde provine numele România
„La începutul secolului al XVII-lea, cărturarul raguzan (n. r. din provincia Ragusa, din Sicilia) Giacomo Luccari foloseşte deja cuvântul România, denumind astfel Ţara Românească. În secolul al XVIII-lea, acelaşi termen este folosit de cărturarul sas Martin Felmer. La 1816, cărturarul grec Dimitrie Philippide scrie o Istorie a României şi o Geografie a României, în greacă. Multă vreme s-a considerat că aceste cărţi au constituit actul de botez al României, dar astăzi medieviştii descoperă mereu menţiuni mai vechi ale unor termeni asemănători precum Romaniolia“, a spus profesorul Sorin Mitu, pentru adevarul.ro.
„Cu toate că denumirea oficială a fost dată în anul 1862, numele a fost vehiculat în perioada de dinaintea creării statului român modern. Locuitorii celor două principate au cerut în cadrul Adunărilor Ad-Hoc din 7 octombrie 1857 şi 8 octombrie 1857 unirea Principatelor într-un singur stat cu numele de România. Însă, marile puteri europene întrunite la Convenţia de la Paris, în anul 1858 au respins această dorinţă a românilor. În declaraţie a s-a stipulat faptul că cele două principate se vor numi Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei”, conchide profesorul.
Istoricii spun că numele „România“ era menţionat neoficial în ziarele care apăreau înainte de Revoluţia de la 1848. Numele de România este legat de cel de „român“ (folosit iniţial în varianta de „rumân“) şi de la denumirea statului creat de Basarab I, la sud de Carpaţi, „Ţara Românească“. Istoricii specializaţi pe Epoca Medievală credeau că „actul de botez al României“ sunt scrierile unor cărturari italieni, saşi şi greci.
Citiți și: Unde e Satul Spiridușilor pe care-l vezi în afișe la București