În statul Pennsylvania din SUA există un sat-fantomă cu un nume surprinzător: România. Această localitate izolată se află la aproximativ trei ore și jumătate de Washington D.C., într-o zonă rurală cu foarte puțini locuitori și rareori vizitată de turiști.
Călătoria unor români în satul România
Andreea și Ion, doi vloggeri români cunoscuți pentru canalul lor de YouTube “HaiHui în Doi”, au decis să viziteze această localitate și să împărtășească experiența cu urmăritorii lor. Drumul până acolo a fost o aventură în sine: după o călătorie de 18 ore cu trenul din Chicago până în Washington D.C., au închiriat o mașină și au condus încă trei ore și jumătate până în satul România.
“Nu am găsit cazare în statul România, pentru că nu găsești așa ceva”, povestește Andreea.
Un colț rural și izolat din Pennsylvania
Vloggerii au descris satul România ca pe un loc izolat, cu străzi neasfaltate, asemănător cu zonele rurale din Bucovina.
“Toată experiența asta ne oferă o imagine a Americii rurale pe care doar în filme o vezi. În realitate, turiștii nu prea ajung aici. Peisajul e ca în România. Parcă suntem undeva între Cacica și Botoșana, din Bucovina, unde am crescut noi. Oricum, satul în sine este destul de izolat. De aceea probabil că nici nu există asfalt și de aceea e bine să vii vara aici dacă vrei să-l vezi”, remarcă Andreea și Ion.
Dracula, popular în satul România
Imediat ce au intrat în sat, călătorii au observat mai multe case părăsite. Explorând strada principală, au întâlnit doi localnici care au fost încântați să stea de vorbă cu românii. Nu știau nimic despre țara noastră, deși Roman, unul dintre proprietarii de aici își amintea vag că ar fi auzit cândva, la școală. Au fost încântați să afle că Transilvania și Dracula, despre care auziseră, sunt din România. Deși satul este aproape pustiu, puținii localnici se înțeleg bine între ei și se bucură de liniște și de natură.
Casele părăsite și vânzările simbolice de 1 dolar
În această localitate, o casă a fost vândută cu doar un dolar. Acest lucru se datorează neplății taxelor de proprietate.
“Această casă a fost cumpărată cu 1 dolar de cei care locuiesc în momentul de față în ea. Dacă nu îți plătești taxele de proprietate vreo 3-4 ani, statul îți scoate casa la vânzare. Oricine o poate cumpăra, chiar și cu suma modică de 1 dolar. Doar că o cumperi cu tot cu istoric fiscal. Trebuie să plătești taxa de proprietate neachitată de foștii proprietari, iar dacă cei care o dețineau aveau credite la bancă, o cumperi cu tot cu acele datorii. Aici, în satul, România se vând case cu 1 dolar, dacă proprietarii nu-s atenți și nu-și plătesc taxele la timp.”
Însă există și case care se vând la prețurile pieței, adică la peste 100.000 de dolari.
Poveștile de groază care i-au gonit pe oameni din satul România
Deși nu era un oraș prosper, locurile de muncă îi atrăgeau pe oameni pe acele meleaguri. Acum, salariul pe oră este de doar 7 dolari, iar la 15 kilometri distanță, muncitorii sunt plătiți cu 15 dolari pe oră. Oricum, în România, nu sunt acum locuri de muncă, iar localnicii se autogospodăresc.
Oamenii care încă mai populează zona povestesc faptul că în trecut, locuitorii de aici s-au temut de întâmplările bizare care nu păreau să aibă o cauză. Era considerat un sat bântuit. Mai multe case au luat foc din senin, mulți oameni s-au sinucis, izbucneau conflicte spontane în care cei implicați se omorau între ei, au fost găsite cadavre decapitate. De aici ideea că era un sat bântuit în care oamenii nu vor să locuiască.
Istoria satului România
Numele satului România nu are nicio legătură cu țara noastră. Istoria localității începe în iunie 1875, când un om de afaceri numit Philip Roman s-a stabilit aici și a deschis o mină, menționează o carte de istorie pe care o localnică le-a oferit-o Andreei și lui Ion.
“În iunie 1875, un om de afaceri pe numele lui Philip Roman, se stabilește aici și deschide o mină. Odată cu el, au venit în jur de 100 de oameni să lucreze aici, printre care mulți italieni. Așadar, numele nu are nicio legătură cu România, ci provine de la numele primului locuitor al acestei așezări”, explică Andreea.