Un sat a fost scos la vânzare, cu un preț aproape cât costă un penthouse aflat într-o anumită zonă a Bucureștiului, spre exemplu. Satul este situat în unul dintre cele mai frumoase locuri, doar că există o problemă…
Satul cu clădiri construite în anul 1700 nu se află în România, ci în regiunea Toscana, una dintre cele mai cunoscute și vizitate de turiști din toată lumea. Mai pelarg, satul este situat într-una dintre cele mai frumoase zone din Lunigiana, Toscana de Nord, la aproximativ 40 de minute cu mașina de Coasta Apuana, Versilia și Cinque Terre.
Oferta include un teren de cel puțin cinci hectare, plin de plantații de măslini, livezi, pășuni, păduri și apă de izvor. Satul trebuie complet renovat, potrivit anunțului publicat pe internet.
Proprietatea are potențial pentru construirea de hoteluri, restaurante, sau a unui refugiu spa. Există, de asemenea, potențial pentru agroturism.
Prețul de vânzare este de un milion de euro.
Sat cu peisaje diferite
Micul cătun este situat în zona Lunigiana din Fivizzano, la granița nordică extremă a Toscanei, cu Alpii Apuseni în fundal. Este înconjurat la nord de regiunea Emilia Romagna cu Reggio Emilia și Parma, la sud de Carrara, la sud-vest de Liguria cu Golfo dei Poeti și Cinque Terre, potrivit antena3.ro.
Teritoriul și proximitatea acestuia oferă peisaje frumoase și diferite, de la plajele pline de mare din Versilia și Liguria, la munții pentru schi, snowboarding și plimbări, la Zum Zeri sau la Cerreto Laghi, la granița cu Emilia Romagna.
Acesta nu este singurul caz, Italia fiind cunoscută în ultima vreme pentru vânzarea de case „pe nimic”, doar că acest „nimic” are prețul lui…Case de vânzare cu 3 euro? Da, există! Comuna Sambuca di Sicilia, din Provincia Agrigento localizată în sudul Italiei scoate la licitație un nou lot de case ieftine, cu doar 3 euro, potrivit Euronews. Desigur, nu totul e perfect…
Vânzările de case de 1 euro din Italia au stârnit mult interes în ultimii ani, zeci de persoane alegând să cumpere proprietăți abandonate în unele dintre orașele depopulate ale țării, după cum notează CNN. Dar, în timp ce orașe precum Mussomeli din Sicilia și Zungoli din Campania au reușit să vândă diverse locuințe abandonate străinilor care doreau să trăiască visul italian, unele au avut dificultăți în a-și vinde casele goale, arată G4Media. Printre acestea se numără Patrica, un sat medieval izolat de abia 3.000 de locuitori, situat la sud de Roma, unde peste 40 de proprietăți abandonate la începutul anilor 1900 au fost lăsate să putrezească.

Cât costă casele dintr-un sat din Sicilia
În 2019, comuna Sambuca di Sicilia, din Provincia Agrigento localizată în sudul Italiei, a devenit virală pentru că a vândut case cu doar 1 euro. După ce s-a bucurat de vânzări de succes în 2019 și 2021, Sambuca di Sicilia a scos iar la licitație un nou lot de case ieftine, cu doar 3 euro, potrivit Euronews.
Planuri de genul acesta au devenit o modalitate populară pentru orașele rurale cu populație în scădere de a-și spori numărul de locuitori. Și de a preveni ca locuințele dezafectate să ajungă în paragină. Cu toate acestea, în timp ce inițiativele au eșuat în unele locuri, vânzătorii din Sambuca au întâmpinat o mulțime de cereri. Cumpărătorii au venit și din SUA sau Orientul Mijlociu. Vânzările au adus aproximativ 20 de milioane de euro în economia locală.
Acum, satul sicilian pune mai multe case sub vânzare. La fel ca data trecută, totuși, există câteva prevederi de care potențialii cumpărători ar trebui să fie conștienți – în plus, prețul a crescut, de la un euro, la trei euro.
Locuințele sunt situate în vechiul cartier sarazin al orașului și sunt la fel de solide din punct de vedere structural ca cele vândute în cadrul planurilor anterioare, din anii 2019 și 2021. Casele, care au fost abandonate după un cutremur din 1969, aparțin autorităților locale, așa că procesul de vânzare este mai ușor decât în locurile în care consiliile trebuie să facă legătura între cumpărători și proprietarii privați.
Nu e așa simplu
S-ar spune că dacă un sat e de vânzare, atunci e raiul pe pământ și are numai case „vintage”, ori idilice. Dar, majoritatea proprietăților sunt departe de a fi gata de locuit. La fel ca în cazul caselor ieftine vândute în anii trecuți, cumpărătorii vor trebui să facă lucrări de reparații ample. Noii proprietari ar trebui să se aștepte să plătească cel puțin 30.000 de euro pentru o renovare de bază, iar peste 200.000 euro pentru o schimbare completă. Lucrările de renovare trebuie finalizate în termen de trei ani de la cumpărare, altfel cumpărătorii își pierd depozitul de 5.000 de euro necesar în timpul procesului de licitație.
„Casele la prețul unui espresso” din Sambuca au adus venituri necesare pentru contracte importante pentru constructorii, arhitecții și designerii locali. De asemenea, a determinat deschiderea unor locuri de cazare și magazine turistice, iar acum există spații de lucru de la distanță pentru a încuraja nomazii digitali să rămână în oraș. Proiectele acestea au schimbat și demografia orașului. Au fost deosebit de populare printre cumpărătorii din Statele Unite, ceea ce a dus la supranumirea orașului ca „Mica America”, din cauza comunității mari de americani care a venit în regiune.
Citiți și: Două sate din România sunt pe lista Organizației Mondiale a Turismului