Reducerea cu un sfert a consumului de sare ar putea salva până la un milion de vieți. Este atenționarea transmisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„Punerea în aplicare a unor politici specifice pentru a reduce consumul de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieți din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
OMS a făcut apel către statele membre să stabilească limite legale privind conținutul de sare din alimentele procesate.
Organizația cere să se pună accent pe preparatele din restaurante și cantine. Recomandările urmăresc reducerea consumului excesiv de sare și scăderea numărului de cazuri de boli de inimă. Potrivit informațiilor OMS, bolile cardiovasculare cauzează zilnic decesul a 10.000 de persoane în Europa.
Aproape toate țările europene, 51 din 53, au un consum mediu zilnic de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS, de 5 grame pe zi.
Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale creșterii tensiunii arteriale sau ale hipertensiunii arteriale, cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare. „Cu cât este mai mare reducerea consumului de sare, cu atât este mai mare scăderea tensiunii arteriale: reducerea consumului de sare poate reduce decesele cauzate de bolile cardiovasculare și apariția atacurilor de cord”, a declarat OMS Europa în raportul numit „Action on salt and hypertension”. Bolile cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord, cauzează 42,5 % din totalul deceselor anuale în regiunea europeană a OMS. Respectiv aproape 10.000 de decese în fiecare zi. Mai mult de jumătate dintre decese sunt atribuibile hipertensiunii arteriale.

În același raport, OMS a solicitat etichetarea obligatorie pe partea din față a ambalajului pentru sprijinirea consumatorilor să facă alegeri alimentare informate.
Potrivit normelor actuale ale UE, indicarea informațiilor nutriționale pe partea din față a unui ambalaj alimentar este voluntară. Comisia Europeană a încercat să introducă în 2022 o etichetare obligatorie pe partea din față a ambalajului la nivelul întregii UE. Propunerea a declanșat o luptă acerbă de lobby, neavând succes.. România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare. Media este de 109 decese la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în ţara noastră. Practic, la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Cititi si
Masa de Paște poate avea 250 de E-uri și sare și zahăr cât pentru două săptămâni