Sărbătorile de Iarnă sunt un prilej de a sta la masă cu cei dragi, iar meniurile tradiționale pot deveni o adevărată provocare pentru cei care vor să rămână sănătoși si să nu cadă „pradă” exceselor alimentare. Alexandra Căpățînă, consilier în nutriție si psihonutritionist, a explicat, pentru oficiuldeștiri.ro, cum putem să ne bucurăm de mesele specifice Sărbătorilor fără grija kilogramelor în plus.
„Cercetările arată că în timpul sărbătorilor putem câștiga în medie aproximativ 2-6 kg. Dar nu vă faceți griji, este posibil să mâncăm și să fim veseli fără să acumulăm kilograme in plus.
Astfel, planificare și câteva alegeri alimentare echilibrate te pot ajuta să îți faci sezonul de petrecere puțin mai sănătos, echilibrul este cheia”, a menționat specialista în nutriție citată.
Sărbătorile de iarnă: Iată principalele recomandări ale psihonutriționistei Alexandra Căpățînă pentru a evita excesele alimentare
- Începe ziua cu un mic dejun echilibrat si sănătos
Mulți oameni încep ziua cu gândul de a-și „salva” caloriile pentru o masă mare mai târziu în zi. Cu toate acestea, restricționarea caloriilor în timpul zilei te poate determina să îți fie excesiv de foame înainte de masă, ceea ce duce adesea la un impuls fiziologic (și psihologic) de a mânca până când te vei simți inconfortabil de plin
Îți recomand să mănânci mese obișnuite (și chiar gustări!) Pe parcursul zilei pentru a-ti stabiliza glicemia și a-ți gestiona nivelul foamei! Sprijinindu-ți corpul în acest fel, s-ar putea să te găsești mai ușor capabil să te bucuri de cantități satisfăcătoare de alimente de care te bucuri cel mai mult la o masă in familie.
2.Fii activ pe parcursul zilei
Să rămâi activ pe parcursul zilei înseamnă, fie sa îți păstrezi rutina de antrenament, fie să ieși la o plimbare în aer liber cu familia si prietenii, ori să asculți muzica preferată si să dansezi. Sau poate îți face plăcere să patinezi .
Orice fel de mișcare fizică este binevenită si nu ar trebui privită ca pe un „câștig” al caloriilor sau ca pe arderea meselor copioase.
Prioritizează mișcarea ca pe un mod de a susține digestia, metabolismul și odihna. De asemenea, te încurajez să rămai activ pentru a rămâne conectat rutinei de sport (dacă există ) sau de ce nu să te conectezi mai mult cu familia si prietenii .
3. Stabilește care sunt preparate tale favorite
Pentru toți, Sărbătorile de Iarnă includ mâncare abundentă. Și cred ca este un privilegiu că ne putem bucura de mâncăruri atât de delicioase. Dar, uneori este copleșitor sa alegem din marea varietate de alimente pe care le avem le dispoziție .
Un exercițiu simplu ar fi sa te gândești la felul de mâncare care îți place cel mai mult și pe care îl asociezi cu sezonul acesta de sărbătoare. O mâncare care îți aduce bucurie si satisfacție. Și să înveți sa lași deoparte mâncărurile care nu îți plac așa mult si pe care le poți servi si cu alta ocazie in timpul anului .
Totodată, alegând un fel de mâncare preferat, te va ajuta sa gestionezi mai eficient porția pentru a te ridica de la masa confortabil (nu plin) și mulțumit că ai putut să te bucuri de alimentul pe care îl iubești cel mai mult .
4) Bea apă în loc să bei calorii
Un truc ușor pentru a-ti limita aportul de calorii este să urmezi o regulă simplă: nu bea caloriile sau cel puțin bea echilibrat .
Pentru a te bucura de Sărbătorile de Iarnă cu energie și vitalitate deplină, va trebui să rămâi hidratat, așa că bea multă apă. Apa nu numai că te ajută să te simți energizat , dar te ajută să elimini toxinele.
Încearcă sa ai un pahar cu apă la fiecare pahar de băutură alcoolică. Dacă petreci ziua cu familia și prietenii, în mijlocul sărbătorilor festive, alcoolul tinde să curgă în cele mai neobișnuite momente.
Dacă ești plictisit de apa plată, poți încerca apa minerală infuzată cu felii de lime, mentă, portocale, castravete.
5) Spune „mai târziu” când ai probleme să spui „nu”
Adesea, atunci când ești în vizită, gazda insistă să încerci toate preparatele. Dacă simți că nu puteți spune „nu”, încerca să spui „mai târziu” în schimb. În acest fel, nu pari nepoliticos și sper că gazda ta nu -și va aminti să te preseze pentru a mânca mai mult.
6) Mănâncă mai multe fibre la aperitiv
Un alt secret este să alegi alimente cu fibre bogate, deoarece acestea te vor menține sătul mai pentru mai mult timp.
De asemenea, înainte de a începe felul principal, mănâncă un fel de mâncare sănătos, care are o mulțime de alimente dense, cu energie scăzută, cum ar fi salate sau supe de legume. Acestea te vor umple înainte de a mânca sarmale sau friptură de porc.
7) Grijă la desert
O opțiune ar fi sa consumi fructe precum ananas, mere, pere, care ajută la îmbunătățirea digestiei. Fenicul, mușețelul sau ceaiul de anason pot fi liniștitoare pentru intestin. Pentru a avea mai puține ispite, acordați prioritate conversației cu familia și prietenii și împărtășiți cu ei cele mai bune momente ale anului.
Si dacă totuși ai exagerat(…) Există soluții
Nu uita a doua zi sa revii la programul obișnuit de mese, să îți păstrezi mesele echilibrate, sănătoase și să incluzi în rutina ta zilnică mișcarea.
Cred că mâncarea este cu adevărat o componentă cheie a ceea ce face sezonul de sărbători atât de special. Cu toate acestea, uneori putem fi atât de prinși în planificarea, pregătirea și mâncarea de preparate încât uităm de alte activități și tradiții care aduc plăcere și conexiune.
Concentrează-te dincolo de mâncare prin planificarea și bucură-te de activitățile preferate de sărbători! Exemple de activități non-alimentare includ: patinaj, joc de jocuri de masă, privirea la luminile de Crăciun, vizionarea unui film de vacanță și multe altele.
Prin mutarea atenției dincolo de mâncare, te vei asigura că savurezi toate momentele care fac sezonul de sărbători atât de special!
„Sănătatea este cu mult mai mult decât ceea ce mănânci, dar obiceiurile sănătoase pot începe cu siguranță la masă. Dacă dorești să rămâi sănătos în acest sezon de Sărbători, dar nu știi de unde să începi, încearcă aceste recomandări”, a subliniat psihonutriționista Alexandra Căpățînă.
Specialist în medicina de urgență: „Nu consumați toate felurile de mâncare la aceeși masă!”
Anual, mii de români ajung la spital cu afecțiuni digestive, cauzate excesele alimentare la mesele de Sărbători, la care se adaugă cantități mari de alcool. Mâncarea tradițională românească, consumată în cantități mari sau în multiple combinații, poate crea multe probleme acute de sănătate, de la sindroame dispeptice, la colici biliare, pancreatite acute, avertizează Adela Tudor, doctor specializat în medicina de urgență.
„Ne putem bucura de preparatele tradiționale într-un mod echilibrat, consumând cantități mici și nu toate felurile de mâncare la aceeași masă, evitând alimentele care știm că ne fac rău de obicei. În ultima perioadă, însă, am observat că pacienții au început să înțeleagă cum se combină corect alimentele, lucru care îi ajută foarte mult la menținerea sănătății”, a precizat medicul Adela Tudor.
Citește și: Sondaj: Ce au de gând să facă românii de Crăciun