Sărbătoare cu cruce albastră în calendar ortodox la data de 21 octombrie 2024. Astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni, Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, împreună cu Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibie. Iată ce rugăciune se spune pe 21 octombrie, care are puterea de a-i aduce pe oameni pe calea cea dreaptă!
Sărbătoare cu cruce albastră, 21 octombrie 2024
Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 21 octombrie în calendarul ortodox.
Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, sfinți ce au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice. Visarion Sarai s-a născut în anul 1714, iar acesta a primit la botez numele de Nicolae, în momentul în care s-a călugărit, în anul 1738. Acesta a decis să se dedice Domnului la Mănăstirea Sfântul Sava, urmând ca în anul 1742 să ajungă la Mănăstirea Pakra din Slovenia. În anul 1744, Visarion Sarai a mers în Transilvania pentru a apăra credința creștină.
În luna aprilie a aceluiași an, Visarion Sarai a fost arestat de autoritățile imperiale și interogat. Acesta a fost închis în mai multe pușcării, ultima fiind închisoarea Kufstein din Munții Tirolului, unde a trecut la cele veșnice.
Sofronie a fost preot pe parcursul vieții sale, însă atunci când soția sa a trecut la Domnul, acesta a decis să își trăiască viața cinstindu-l pe Dumnezeu. Sfântul Sofronie a decis astfel să se călugărească la Mănăstirea Cozia. În următoarea perioadă acesta a condus răscoala împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj, ce își doreau ca Biserica Ortodoxă să fie dezbinată.
Oprea Miclăuș era originar din Săliștea Sibiului, satul Tilișca, iar acesta a mers de trei ori în Viena pentru a cere libertatea credinței ortodoxe. În ultima sa călătorie în Viena, în anul 1752, Oprea Miclăuș a fost arestat și dus în închisoarea de la Custeni, unde a trecut la cele veșnice, potrivit crestinortodox.ro.
Preotul Moise Măcinic a fost hirotonit la Bucureşti. La scurt timp după hirotonie, autorităţile constatau că printre cei care se împotriveau unirii cu Biserica Romei se afla şi preotul Măcinic din Sibiel.
Sfântul Ioan din Galeş a fost hirotonit preot în Ţara Românească, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. A fost un înflăcărat apărător al credinţei ortodoxe. În anul 1756 a fost arestat şi a fost dus în lanţuri la Sibiu. A fost întemniţat în închisoarea cetăţii Deva, pentru ca mai târziu să fie mutat în închisoarea de la Kufstein.
Sfântul Ioan din Galeş şi-a sfârşit zilele, ca şi preotul Moise Măcinic, în temniţa de la Kufstein, ambii jertfindu-şi viaţa pentru credinţa ortodoxă, scrie Agerpres, care citează “Vieţile Sfinţilor”; “Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, 2013; “Dăruind vei dobândi”, Nicolae Steinhardt, 2006.
Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfânta Parascheva
Ce să nu faci pe 21 octombrie
Astăzi, 21 octombrie, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.
Conform credinței populare, în sărbătoarea bisericească din 21 octombrie, nu trebuie să plecați într-o călătorie lungă și să vă împărtășiți planurile. Este important să iei inițiativă și să ajuți cât de mult poți: cu mâncare, haine, bani.
Citeste si: Rugăciunea către Sfântul Ciprian, izbăvitorul de vrăji şi blesteme
Rugăciune către Sfinții Mărturisitori Ardeleni, sărbătoriți pe 21 octombrie
Canon de rugăciune către Sfinții Mărturisitori Ardeleni, sărbătoriți pe 21 octombrie în calendarul creștin.
Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cu inima smerită și cu grai de laudă, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu, Cel ce v-a arătat pe voi preafericiți mărturisitori ai dreptei credințe, mărirea Bisericii noastre. Și plecând genunchii, cu umilință și negrăită dragoste, rugăciune înalțăm vouă, celor ce ați pus mai presus de toate cele vremelnice, credința cea strămoșească.
Căci tu, Cuvioase Visarioane, prealuminate, te-ai coborât ca un arhanghel, cu glas de trâmbiță dumnezeiască, în mijlocul credincioșilor, întărindu-i în dreapta credință și viața ți-ai dat-o pentru Hristos. Și tu, Cuvioase Sofronie, neînfricat ai înfruntat temnița și prigonirile pentru Hristos, călăuzind turma cea binecredincioasă din Transilvania pe căile mântuirii și îndrumând Biserica Domnului Hristos pe calea cea dreaptă. Iar tu, Mucenice Oprea, cel prea osârduitor, iubind mai mult legea cea neschimbată a lui Hristos decât pe ai tăi și decât însăși viața ta, sufletul ți-ai pus pentru dreapta credință.
De aceea, voi toți, care ați odrăslit din Biserica Ortodoxă transilvaneană și care acum vă bucurați de cinstirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi, înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit!
Ocrotiți cu rugăciunile voastre turma cea dreptmăritoare, care vă cinstește ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe. Rugați-vă Domnului, ca să întărească dragostea și unitatea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un glas și un suflet să preamărim pe Cel ce este Dătătorul tuturor darurilor și Mântuitorul nostru. Privegheați și vă rugați pentru noi că izbăviți fiind prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, să ducem lupta cea bună a minții în toate clipele vieții noastre și să fim neclintiți în dreapta credință a moșilor și stramosilor noștri. Bucurându-ne de dumnezeiasca mărire la care v-ați înălțat și rugându-ne vouă, ca să fiți mijlocitori înaintea tronului Celui de sus, preamărim pentru toate, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, zicând: slava Ție, Dumnezeule Cel mare și minunat întru sfinții Tăi în vecii vecilor, Amin!
Citește și: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea ocrotirii divine. Rugăciunea și tradițiile pentru 1 octombrie
Citeste si: Rugăciunea către Sfântul Apostol Toma care te scapă de necazuri. Se citește astăzi, de Duminica Tomii