Localnicii din Santorini – frumoasa insulă grecească, cer o limitare a numărului de turiști. Toată lumea însă se întreabă ce i-a apucat pe toți în ultima vreme, deoarece acest tip de „turism restricționat” – despre care ați mai citit pe oficiuldestiri.ro, funcționează ca un microb!
Deodată, localnicii din Santorini nu îi mai suportă pe turiștii care ajung pe insula grecească sau se înghesuie să surprindă cel mai spectaculos cadru cu apusul de soare. Ei spun că locul s-a transformat în ceva monstruos, așa că cer o limitare a numărului de vizitatori. Pe de altă parte însă, unii oameni de afaceri și mai multe asociații își pun întrebarea ce se dorește de fapt: să fie turiști și veniturile să crească, sau să fie mai puțini vizitatori, dar și mai puțini bani.
În timp ce manifestații împotriva turismului excesiv au izbucnit și în alte destinații de vacanță populare, inclusiv Veneția și Barcelona, Santorini reprezintă unul dintre cele mai clare exemple ale impactului pe care îl pot avea mulțimile de vizitatori asupra unui loc.

Aproximativ 3,4 milioane de turiști au fost în Santorini
Autoritățile de pe insulă au solicitat o limitare a numărului de vizitatori. Aproximativ 3,4 milioane de turiști au vizitat insula anul trecut, potrivit primarului Nikos Zorzos iar asta a pus presiune pe infrastructura învechită a acesteia și adus mari provocări pe piața imobiliară.
Nikos Zorzos a spus că de ani de zile se fac presiuni pentru a nu se mai permite niciun loc de cazare suplimentar și că a propus limitarea numărului de vizitatori de pe navele de croazieră la 8.000 pe zi, față de aproximativ 17.000.
„Este în interesul nostru să existe o limită”, a spus el. Chiar și oamenii de afaceri care beneficiază de pe urma turismului sunt îngrijorați. „Standardele noastre de viață au scăzut”, a declarat Georgios Damigos, care conduce un hotel cu 14 camere pe care părinții săi l-au deschis în anii 1980. „Santorini este o minune a naturii” care riscă să se transforme în „ceva monstruos”, a spus el.
Boom-ul turistic din Santorini are ecou în întreaga Grecie
Boom-ul turistic din Santorini are ecou în întreaga Grecie. Conform datelor, veniturile naționale din turism au crescut cu 16% în primele cinci luni ale acestui an, iar în 2024 se preconizează că se va depăși recordul de 33 de milioane de sosiri de anul trecut.
Pentru unii locuitori din Santorini, numărul mai mare de vizitatori este însă o veste bună. „Totul este posibil atunci când există planificare și infrastructură”, a declarat Alexandros Pelekanos, vicepreședinte al unei asociații comerciale care activează în insulă. „Vrem bani sau nu? Vrem să avem locuri de muncă și venituri sau nu?”, a spus el. „Nu poți avea liniște și pace și să faci și bani”. Turiștii nu par să se supere în timp ce trec veseli pe lângă un panou pe care scrie „RESPECT. Este vacanța voastră… dar este casa noastră”.
„Este greu să te plimbi pe străzile înguste, dar este destul de frumos”, a declarat o turistă portugheză. „Aș sfătui pe toată lumea să vină”, a declarat ea.
„Turiști, plecați acasă!”
S-au declanșat numeroase mișcări anti-turism în Spania și în alte părți ale Europei. Localnicii dau vina pe turiști pentru creșterea costurilor locuințelor, a inflației și pentru că au cauzat degradarea mediului.
„Orașul nostru nu este de vânzare!” – cu acest slogan, Colectivul spaniol Ecologistas, un colectiv de câteva sute de asociații din Spania, a mărșăluit prin orașul El Puerto de Santa Maria din Andaluzia pe 20 iulie pentru a denunța „turismul de masă necontrolat”, potrivit France24.
Mii de protestatari au mărșăluit pe 6 iulie la Barcelona pentru a denunța excesul de vizitatori, precedând o altă mare demonstrație împotriva turismului de masă pe 22 iulie în Mallorca, o insulă renumită pentru plajele, pârâurile protejate, munții de calcar și siturile arheologice.
Turismul în Europa și în alte părți este acum din nou pe val
Spania a înregistrat încă 24 de milioane de turiști în primul trimestru al anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând o creștere anuală de 14,5%. Țara înregistrase deja un nivel record al vizitatorilor internaționali în 2023.
Turismul crește prețurile în magazine, precum și costurile locuințelor, o creștere despre care localnicii spun că le complică accesul la locuințe.
Destinații populare din Spania, cum ar fi Barcelona și Sevilla, dar și Veneția în Italia, Étretat în Franța și Atena și Paros în Grecia, toate au suferit o scădere a turismului în anii Covid-19.

Un flagel pentru localnici
Sectorul reprezintă o sursă incontestabilă de venit pentru țările în cauză. Creșterea vizitatorilor și a prețurilor în Spania, de exemplu, a dus la creșterea cheltuielilor turistice cu 22,6% în primul trimestru al anului 2024, depășind 31,5 miliarde de euro, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu toate acestea, turismul de masă necontrolat reprezintă tot mai mult un flagel pentru populațiile locale.
Cel mai vizitat oraș din Spania, Barcelona, găzduiește aproximativ 12 milioane de oameni pe an, dintre care mulți ajung cu vasul de croazieră. Numărul tot mai mare de turiști în fiecare an pune presiune pe serviciile de sănătate, gestionarea deșeurilor, alimentarea cu apă și locuințe – în detrimentul locuitorilor. Aproximativ 3.000 de oameni au mărșăluit prin oraș la începutul lunii iulie, scandând „turiști, plecați acasă!”, aruncând cu apă după oamenii pe care i-au identificat ca fiind turiști.
Autoritățile au reacționat anunțând că vor interzice turiștilor chiriile de apartamente până în 2028; un total de 10.000 de apartamente își vor pierde licențele pentru închirierea pe termen scurt pe platforme precum Airbnb. Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a anunțat și el intenția de a crește taxa turistică pentru cei care vizitează orașul pentru mai puțin de 12 ore.
„Visez să mă retrag, să-mi închiriez apartamentul și să părăsesc Sevilla”
Localnicii din Andaluzia, o altă destinație spaniolă populară în rândul turiștilor internaționali, și-au exprimat, de asemenea, exasperarea față de turismul de masă. „Visez să mă retrag, să-mi închiriez apartamentul și să părăsesc Sevilla”, a declarat Francisco Martinez, președintele asociației de cartier Ancha la Feria, pentru cotidianul El País despre invazia teraselor din centrul istoric al orașului. „Centrul orașului ar putea fi bun pentru a bea o bere, dar a devenit un loc agresiv și insuportabil de locuit”.
Autoritățile din Veneția, Italia, au lansat un program pilot pentru a percepe călătorilor de o zi o taxă de intrare de 5 EUR pentru a se putea plimba de-a lungul celebrelor sale canale în zilele aglomerate.
Măsura a fost considerată insuficientă de majoritatea locuitorilor, care ar fi preferat să limiteze numărul de vizitatori pe zi pentru a proteja cu succes orașul.
Sursă foto: Schengen Area News – Latest Updates, Insights, and Analysis