Insula Santorini s-a transformat dintr-un loc de vis într-unul de coșmar. Un nou cutremur a lovit luni seara arhipelagul elen. Specialiștii au subliniat că a fost cel mai puternic seism de până acum, cu o intensitate de 5,3 pe scara Richter, a fost resimțit în Atena, Turcia, Egipt și Libia.
În stare de alertă sunt și locuitorii insulei învecinate Amorgos. La finalul săptămânii trecute un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe Richter a alarmat populația.
Santorini zguduită de un nou cutremur
Este vorba de 10.000 de persoane care au părăsit insula Santorini, după ce activitatea seismică s-a intensificat în ultima perioadă. Peste 12.800 de cutremure au fost înregistate de laboratorul seismologic al Universității din Atena.
Locuitorii insulei elene s-au mobilizat în patrule civile pentru a-și proteja locuințele de infractori și pentru a-i informa pe puținii turiști rămași în zonă. Pe 6 februarie Guvernul de la Atena a declarat stare de urgență pe insulă. Starea de alertă se va menține cel puțin până pe 3 martie.

Guvernul elen a decretat stare de alertă în Santorini
Alunecările multiple de teren și activitatea seismică intensă i-au determinat pe seismologi să emite ipoteza potrivit căreia Santorini poate fi lovit de un cutremur puternic. Pentru o scurtă perioadă specialiștii au crezut că activitatea seismică se diminuează.
Însă, optimismul le-a fost spulberat de cutremurul de duminică, urmat apoi de trei mișcări telurice mai mici. Dar toate peste 4 grade. Aceaași intensitate au avut cele trei cutremure de luni dimineață. În pofida acestei situații nu au fost raportate pagube sau victime omeneși. Nici pe insual Santorini și pe Amorgos. Școlile sunt închise în Santorini și pe alte câteva insule.

Starea de alertă trebuie să continue
Profesorul de seismologie la Universtaitea Aristotel din Salonic, Kostas Papazachos, a precizat pentru un post de radio că autoritățile trebuie să mențină starea de alertă pentru toată luna februarie sau măcar pentru cea mai mare parte.
„Să sperăm că ne vom îndrepta încet spre o dezescaladare treptată. Va trebui să fim un pic răbdători și să vedem. Să sperăm că după câteva săptămâni fenomenul va începe să se diminueze”, a spus el.
Anterior cutremurului de luni din Santorini, cel mai puternic a fost raportat pe 6 februarie. Grecia este una dintre țările europene cele mai vulnerabile în fața mișcărilor seismice, potrivit BBC.