Donarea de sânge de către români va fi recompensată suplimentar, a decis Camera Deputaţilor.
Deputații au adoptat un proiect de lege potrivit căruia consiliile locale au posibilitatea să acorde reduceri procentuale din valoarea impozitelor pe clădiri şi pe teren datorate de persoanele fizice. Condiția este ca acestea să facă dovada că au donat minim de trei ori sânge pe parcursul unui an calendaristic. Proiectul fost adoptată şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
Consiliile locale pot acorda, o reducere procentuală a impozitelor pe clădiri şi pe teren datorate de acei români care fac dovada a minimum trei donări de sânge pe parcursul unui an calendaristic.
Acest lucru este valabil pentru o singură clădire şi teren. Reducerea astfel aplicată poate fi cumulată cu bonificaţia de 10% acordată pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie. “Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovadă a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile Legii 282/2005.
Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoane fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovadă a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”, se arată în proiect.
De câțiva ani, autoritățile române încearcă să găsească modalități de a încuraja creșterea numărului de donatori de sânge
La nivelul întregii țări, aceasta este o problemă pentru sectorul de sănătate. Din acest an donatorii de sânge primesc tichete de masă care au o valoare de 4 ori mai mare faţă de anii trecuți. De la 1 ianuarie 2024 s-a aplicat o majorare substanțială a valorii tichetului de masă. Acesta a crescut de la 9,75 lei la 40 de lei. Acest lucru înseamnă că un donator primește 7 tichete de masă în valoare totală de 280 de lei.