Sănătatea e abstractă pentru capul nostru ancestral – sună poate prea cult și în afara exprimărilor cu care ne-am obișnuit când vine vorba despre acest capitol. Despre ce e vorba? Un cunoscut nutriționist și-a ieșit din tipare!
Se spune că încă din uter simţim gustul mâncării mamei noastre şi îl simţim până în ziua când murim. Niciun alt simț nu ne însoţeşte atât de pregnant în călătoria vieţii aşa cum ne poartă gustul. Mâncarea bună, frumoasă, gustoasă, are vibraţie precum poezia. Toate bune până aici, dar când mâncarea e în exces, se schimbă poezia! Plus că mâncatul fără limită poate crea probleme de sănătate.
„Noțiunea de sănătate este abstractă și pentru capul nostru ancestral care e construit, cum spuneam, pe niște emoții și senzații simple. Nu știi ce este sănătatea până când o pierzi. Abia când ai pierdut-o o evaluezi și o reconsideri. Din antichitate, marii filozofi spuneau că sănătatea este liniștea organelor, deci este foarte interesant că atunci când suntem sănătoși nu simțim nimic și ni se pare o normalitate, deci noi nu putem să facem o schimbare, să trecem prin niște transformări”, este de părere nutriționistul Mihaela Bilic.
Sănătatea implică și schimbare
Tot Bilic e de părere că trebuie să ne facem niște promisiuni cu obiectivul sănătate, tocmai pentru că suntem sănătoși. „Din punct de vedere motivațional, schimbarea necesită o chestiune neplăcută, necesită ieșirea dintr-o zonă de confort, necesită niște lucruri care automat nu sunt plăcute și atunci sănătatea ca motivație, vreau să vă spun din start, nu ține”.
Ideea de recompensă pare să funcționeze bine, atunci când vine vorba să alegem între un aliment care ne place și un premiu care să ne facă să renunțăm la acel aliment. Aceasta este varianta pozitivă a motivației.
„Normal că ideal ar fi să o construim pe pozitiv, sună frumos, dar aici e mai greu, adică trebuie să fii premiat dacă îți respecți promisiunea, iar aici fiecare trebuie să se cunoască și să își dea seama cam care trebuie să fie valoarea premiului promisiunii, ca din nou să te facă să renunți la ceva care, atenție, ține de plăcere, deci mâncarea egal plăcere și atunci, ca unui copil care are o jucărie care îi place și care n-o să renunțe la ea dacă nu o primește o altă jucărie cel puțin la fel de interesantă ca cea pe care o are, voi cu voi întrebați-vă: ce îmi dai dacă mă opresc din mâncat?”, a punctat Bilic la un post de radio.
Sănătate înseamnă și a pune ceva în locul mâncării
Vedeți ce anume vă doriți, ce anume face sens, ce este valoros pentru voi și da, obligatoriu, căutați să puneți ceva în locul mâncării.
„Trebuie găsite lucruri care să ne facă plăcere și, din păcate, în societatea de azi, care nu ne-a educat și n-a pus accentul pe hobby-uri, pe lucruri care să fie făcute pentru sufletul tău, e din ce în ce mai greu să ne găsim astfel de activități, astfel de ingrediente care să ne facă bine fără să vină cu caloriile de rigoare”, mai conchide nutriționistul.
Nutriționistul a mai vorbit și despre ceva la prima vedere incredibil: puterea zahărului asupra minții!
Sănătatea fără zahăr!
„Puterea zahărului asupra minții constă în faptul că are un efect anestezic, din nou demonstrat medical, tolerăm mai bine durerea în momentul în care avem apă cu zahăr în sânge și atunci automat tot ce înseamnă stare proastă, ca să nu zic, eu știu, stare emoțională de tristețe, de plictiseală, de frustrare, de furie, pot fi atenuate cu zahăr. Este, din nou, un mecanism automat pe care mintea noastră îl știe, nu e de mirare că ne îndreptăm spre astfel de produse dulci, când nu ne este bine.
Nu putem lupta cu instinctul și atunci cea mai logică, și să spun așa, rațională strategie ar fi să-l îndepărtăm din viața noastră, să evităm contactul cu el și să construim pe disciplină și pe reguli relația noastră cu zahărul”.
Citiți și:
Exclusiv. Chef Eugen Pocian: „E nevoie de un vis, o alegere sau de un scop pentru care lupți”