Samsung a anunțat noua sa linie de telefoane de top, familia Samsung Galaxy S24. Cum la capitolul spcificații, lucrurile sunt oricum în toată industria la niveluri de top în atmosfera rarefiată a flagship-urilor, coreenii au decis să joace pe singura carte care le poate aduce un „edge”: inteligența artificială. Este însă familia S24 ceva de preferat în fața lui iPhone? Pe scurt da, dar…
Samsung Galaxy S24: tehnologie de top. Ca și acum un an
Acum că a trecut puțin febra lansării noii familii Samsung Galaxy S24, să încercăm să analizăm, la rece, ce ar trebui să scoată în față flagshipul coreenilor.
În primul rând, tehnologia este – fără echivoc, tot ce are industria dispozitivelor mobile mai bun în prezent, S24 venind cu upgrade-uri (modeste și practic insesizabile dacă nu ești power user) peste S23.
Procesoare Qualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3, memorie RAM între 8 și 12 GB (în funcție de ce alegi: S24, S24+ sau S24 Ultra), memorie internă de 128/256/512GB/1TB (din nou, în funcție de modelul ales), ecrane Dynamic LTPO AMOLED 120 Hz și protecție Corning Gorilla Glass Victus 2 (Gorilla Glass Armor pentru S24 Ultra), iar lista continuă și o vizită pe site-ul Samsung te va lămuri pe deplin.
Modulele foto foto sunt și ele de top, S24 Ultra oferind chiar un senzor de 200 MP, stabilizare foto și video – iar apropo de video, inclusiv versiunea cea mai „ieftină”, S24, oferă filmare 8K@24/30fps. Problema e că… le avea și familia Galaxy S23…
Samsung Galaxy S24: totul deci, pe cartea inteligenței artificiale
Dacă la capitolul tehnologie, cam tot ce oferă Samsung Galaxy S24 era deja cunoscut de pe S23, iar pentru 99% dintre utilizatori upgrade-ul este minunat, dar ei pot oricum trăi fără el, ce mai rămâne? Ei bine, rămâne software-ul.
Pentru prima dată în peste un deceniu (mai exact de la lansarea Knox), Samsung nu mai vinde (doar) tehnologie, ci soft. De data asta, folosind Inteligență Artificială generativă, cu ajutorul lui Google și al lor Gemini.
Este adevărat, aparent majoritatea funcțiilor se concentrează în jurul editării foto, contribuind, printre altele, la ştergerea obiectelor şi recompunerea imaginilor, sau la rezumarea articolelor, notelor sau înregistrărilor audio.
Dar AI se „ascunde” și în tastatură, și în diverse aplicații (le veți recunoaște după o steluță ce indică prezența Galaxy AI).
Ai de scris un SMS și nu știi care este tonul potrivit? Îl scrii cum te taie capul și apoi AI ți-l transformă în stil casual, sau politicos, sau profesional. Și îți poate adăuga și emoji-urile potrivite.
La fel, în telefon: ești nevoit să comunici cu cineva care vorbește doar japoneză (sau una dintre cele 12 limbi acceptate? Formezi numărul, alegi limba și vorbești.
Traducerea apare pe ecran și auzi un robot care repetă ceea ce ai spus în cealaltă limbă, pentru apelant. Când destinatarul răspunde, vezi la rându-ți textul străin tradus (și citit de robot). De remarcat, procesarea se face integral pe dispozitiv.
Același lucru, în programul de mesagerie text. Cool, nu?
Samsung Galaxy S24: Galaxy AI, în curând și pe telefonul lui „ăla micu”
Vorbind strict de partea de software, toate cele de mai sus sunt tot atâtea motive foarte potrivite ca să faci trecerea la S24. Sunt ele suficiente, însă? Ei bine… nu.
Dacă nu ești ahtiat după „cel mai nou telefon de pe piață” (care face oricum ce făcea și modelul imediat anterior, la fel de bine) sau dacă utilizarea cotidiană a mobilului este pentru tine „job” și nu manie, S22, S23 sau la extrem, chiar Galaxy S21 sunt suficiente.
Iar la capitolul AI și referindu-ne strict la vârful de gamă Samsung, nici măcar Galaxy AI nu este un argument de vânzare. Este doar un hype și va fi un „edge” doar până la jumătatea acestui an.
Pentru că – iar aici părerea mea e că Samsung pune, inexplicabil, singur piedici propriului business – Galaxy AI va fi oferit și pentru… S23, dar și pentru familiile medium range și superior (M și A). Și atunci, dacă ce cumperi cu 1300 de euro (S24 Ultra) găsești, nu identic dar la un nivel acceptabil și pe A54, cu aproape 1.000 de euro mai puțin, care e concluzia?
Samsung Galaxy S24: oricum mai bun decât iPhone
De fapt, asta e concluzia și ea va ridica, bineînțeles, discuțiile la note foarte înalte.
Din punctul de vedere al tehnologiei, familia Galaxy S24 e marginal mai bună decât S23. Din cel al softului, indubitabil mai bună, dar va fi oferită și pe flagshipurile `2023, și pe familiile mai ieftine.
Partea foto/video era oricum la egalitate, pe ansamblu, cu ce oferă principalul rival, Apple.
Dar Apple este încă departe de generative AI și de fapt, departe de tot de AI, cel puți pentru telefoanele mobile (dacă nu cumva Tim Cook scoate prin aprilie, mai, ceva de care lumea să nu știe acum, cu doar câteva luni înainte, nimic).
Un Apple care a considerat de cuviință să îi ofere, în premieră absolută, singurului său tool AI, Siri, în tot 2023, posibilitatea de a seta mai multe alarme…
CITEȘTE ȘI: