Mesajele vizuale contemporane conectate la ultimele tendințe la nivel global au devenit „tradiție” în România. Este și cazul Salonului Național de Artă Contemporană, devenit o provocare anuală pentru artiștii care explorează, experimentează și redefinesc granițele artei.
Este deja cea de-a VI-a ediție a acestui eveniment care aduce împreună artiști din toate filialele Uniunii Artiștilor Plastici din România. A luat startul azi, marcându-și teritoriul în 14 galerii și muzee bucureștene, cu participare națională și internațională. Spun „a luat startul”, deoarece Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) are deschiderea oficială duminică, 20 octombrie și durează până în 15 noiembrie.
Galeriile participante la eveniment sunt Simeza, Centrul Artelor Vizuale, UNAgaleria, Galeria IOMO, Art Safe, The Institute și SENAT, la care se adaugă sediul UAP, curtea Combinatului Fondului Plastic. Mai sunt „pe listă” Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român, Galeriile de Artă ale Academiei Române, Centrul Cultural palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia.
Prin urmare, deschiderea oficială are loc în 20 octombrie, de la ora 16:00, la Combinatul Fondului Plastic. Dacă nu știați, acesta este un loc „iconic” al Bucureștiului. În primul rând, aici puteți vedea cum puteți ajunge la acest loc despre care, probabil, mulți dintre voi nu știu că există în Capitală.
Toate drumurile vor duce (pentru cine vrea), prin urmare, la salonul care oglindește faptul că „artele vizuale în România sunt în plină efervescenţă şi e o dinamică extraordinară”, după cum spune preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Petru Lucaci.

Salonul de Artă Contemporană și basmul industrial
Combinatul Fondului Plastic se poate spune că este un straniu-frumos-vechi complex. Prima denumire care îmi vine în minte de câte ori am fost acolo este „basm industrial”. Dacă vă încumetați să ajungeți în partea de nord a Bucureștiului și să traversați un mic pod aproximativ din zona bucureșteană Pajura, puteți ajunge la deschiderea oficială de duminică a Salonului.
Complexul de clădiri multifuncţionale se află pe strada Băiculești, nr. 29 – un loc în concordanță cu jungla urbană. Combinatul Fondului Plastic (by the way, poate ați auzit despre Fondul Plastic de la părinți, rude, mătuși etc., dar aceasta e deja altă poveste)) a fost construit în perioada 1966 –1972. Potrivit arhivelor vremii, aici se puteau executa lucrări, după prototipurile artiştilor, acoperind aproape 18 tehnologii diverse (ceramică, sticlă, textile, metal, lemn ). Micile ateliere au fost atunci înlocuite cu o întreprindere unică în Bucureşti, prin domeniul de activitate. În 1972 se începe producerea de culori pentru pictură, cu o gamă diversificată (ulei, tempera, guaşe, acuarela, etc), cu mare succes intern și internaţional.
În zilele noastre, la Combinatul Fondului Plastic mai funcționează o fabrică care produce materiale pentru artiști, dar multe dintre spații au fost reconvertite în studiouri de artiști. Artiștii, din diverse generații, au răspuns lipsei de spații de studio de artiști disponibile în centrul orașului și s-au mutat în spațiile industriale, oferind spațiul necesar producției de sculptură, obiecte și artă experimentală. De aici și basmul industrial…
Pe larg, e vorba despre studiourile de artiști „Combinatul Fondului Plastic” – hub de 50 de studiouri de artiști, printre care: Aurel Vlad, Marian Zidaru, Victoria Zidaru, Mircea Roman, Darie Dup, Reka Csapo, Titi Ceara, Cristian Răduță, Alexandru Niculescu, Dumitru Passima, Simona Tănăsescu a.o.
Ce lucrări pot fi văzute la SNAC
Revenind la Salonul Național de Artă Contemporană privit ca eveniment general, tema acestei ediții, „Pl@stic ∞ Contemporan”, integrează analogii specifice contemporaneității. O temă care deschide diferite abordări artistice, distincte și conexe, care transpune metodologii și discursuri vizuale trans și interdisciplinare utilizate în arta contemporană internațională. Vor fi prezentate lucrări de pictură, sculptură, grafică, design, artă decorativă, multimedia și artă religioasă. Programul individual al galeriilor și muzeelor și lista artiștilor participanți pot fi consultate pe site-ul uap.ro. E un eveniment „de nișă” și trebuie să știți clar cu ce aveți de-a face când e vorba despre artă și cultură contemporană…
Tema propusă pentru acest an aduce în prim plan diferențele, elementele de diversitate în discursurile plastice contemporane, un subiect de cercetare vizuală care își propune să reliefeze componența extrem de cosmopolită din punct de vedere artistic și generațional al artei contemporane românești. „Dar în același timp evidențiază, identifică și definește o structură care are capacitatea de a omogeniza, de a inventaria o serie de indici vizuali și conceptuali comuni care conferă specificitate artei contemporane românești”, după cum evidențiază UAP.
Ediția este coordonată de prof. univ. dr. Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din echipa curatorială fac parte Anca Boeriu, Reka Dup, Mălina Ionescu, Luiza Barcan, Marius Barb, Vasile Fuiorea, Ioan Anghel, Mihai Zgondoiu, Ioana Stelea, Mihai Băncilă, Alexandra Runcan și Ana Negoiță.