Mobius Gallery deschide Salon de Papier, primul spațiu din România dedicat exclusiv artei contemporane pe hârtie. Nu întâmplător se deschide acest spațiu, există un motiv: Mobius se află în pragul aniversării a zece ani de activitate pe scena de artă.
Salonul este dedicat și colecționarilor aflați la început de drum, promovând o direcție colaborativă cu galerii atât din peisajul local, cât și din cel internațional, artiști independenți, colecționari și publicul larg.
Salon de Papier va fi inaugurat odată cu prima expoziție, „A territorial hope affair,” care va fi deschisă publicului în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, între 4 și 6 octombrie, de la ora 19:00 la 23:00, la adresa Str. Constantin Cristescu 12, București. Expoziția prezintă lucrările a 12 artiști care, deși la prima vedere folosesc în principal alte medii, se întâlnesc într-o practică artistică comună, pe hârtie: Dan Beudean, Norbert Filep (în colaborare cu galeria Sector 1), Bogdan Gîrbovan, Hortensia Mi Kafchin, Claudia Larcher.
De asemenea, Tara von Neudorf, Pandele Pandele, Nicolae Romanițan, , Larisa Sitar (în colaborare cu galeria Suprainfinit), Roman Tolici, Ecaterina Vrana.
Salon de Papier – Loc pentru revitalizarea unor practici culturale relevante
„Acum doi ani am început să observăm o anumită schimbare în dinamica scenei de artă. Pentru că galeria este un punct unde se intersectează artiști, operatori culturali, colecționari și public, pe parcurs am început să confirmăm din mai multe perspective ce încă nu era clar articulat.
Timp de aproape 20 de ani, am alergat fără pauză încercând să acoperim goluri istorice imense și să ne aliniem la practicile internaționale. Dar în această fugă am neglijat practici artistice importante, cum ar fi complexitatea reală a ceea ce numim ‘lucrări pe hârtie’, colaborările între galerii și faptul că acum toți avem nevoie de un pas mai lent, dar esențial, pentru a stabili conexiuni reale cu cei din jur. Aceste lucruri au nevoie de o recuperare istorică și un spațiu propriu. Salon de Papier este un loc pentru revitalizarea unor practici culturale relevante, pentru colaborarea în locul competiției și pentru un context adaptat schimbărilor sociale actuale”, spune Ștefania Dobrescu, co-owner Mobius Gallery)
Agenda expozițională a Salon de Papier
Programul expozițional al Salonului se va axa pe prezentarea varietății lucrărilor de artă create pe suport de hârtie: desen, fotografie, artă grafică, colaj, ilustrație, ediții limitate, acuarele, etc.. Iar expozițiile formulate vor aduce în atenția publicului subiecte relevante și momente semnificative din peisajul social contemporan.
În continuarea programelor de educație culturală susținute de Mobius, Salon de Papier integrează platforma AIEVEA, primul cenaclu din România dedicat artei vizuale, care s-a dezvoltat în contextul lipsei unor cadre generale care să nască dialog cu publicul larg și inspirat de istoricul bogat al cenaclului literar.
În plus, Salon de Papier va include o componentă privată, dedicată organizării de evenimente cu public restrâns. Aceste întâlniri vor oferi o platformă unică pentru construirea și consolidarea relațiilor între membrii comunității artistice, într-un mediu relaxat, unde dialogul deschis și schimbul de idei sunt promovate ca valori fundamentale, susținute în mod coerent.
Noaptea Albă a Galeriilor – Traseu prin 50 de spații artistice bucureștene
Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) are loc anul acesta între 4 și 6 octombrie. „Am așteptat doi ani să batem din nou împreună străzile, galeriile și toate spațiile care deschid ușile și ferestrele artei contemporane weekendul următor, 4-5-6 octombrie”, spun organizatorii, referindu-se la absența evenimentului în Capitală anul trecut. Astfel, galerii de artă, spațiile alternative, centrele culturale și atelierele artiștilor din diverse orașe din țară vor avea program nocturn dedicat comunității creative.
Cât privește Bucureștiul, a fost publicată harta locurilor de vizitat până spre miezul nopții. Noaptea Albă a Galeriilor e un eveniment cu acces gratuit pentru public care susține necesitatea accesului la cultură. Detalii despre ediția de anul acesta și programul urmează să fie anunțate pe noapteagaleriilor.ro.
A 18-a ediție a evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor va avea loc și la Brașov, în perioada 4-6 octombrie 2024. Evenimentul dedicat culturii contemporane se va desfășura pe parcursul a 3 seri consecutive, oferind publicului iubitor de artă mai mult timp la dispoziție pentru a vizita cele 17 spații culturale din orașul nostru.
Sub coordonarea Asociației Culturale KunSTadt, NAG Brașov promite o surpriză continuă în ceea ce privește diversitatea formelor și tehnicilor artistice prezentate: de la pictură, ceramică și fotografie, până la arte digitale și design.
„Ne bucurăm să găzduim o nouă ediție ce se anunță plină de savoare vizuală și sperăm ca evenimentul să fie o adevărată sărbătoare a artei pentru iubitorii de cultură din Brașov”, spune Mara Oprișiu – președinte, Asociația KunSTadt. Publicul va avea acces în locații consacrate, precum Galeria 9, Centrul Cultural Apollonia, Tipografia, Centrul Cultural Reduta, Muzeul de Artă Brașov sau Turnul Artelor, dar și în spații emergente, precum SEWA Experiences, Abeceram sau Blank Space.
Citiți și: Rolul artei în starea de bine. Expoziția care te va convinge