Salina Turda este considerată tărâmul magic din adâncul Transilvaniei. Iată că salina din România, lăudată și de presa străină, se transformă! În ce mod și cum va arăta.
Salina Turda e o comoară din adâncuri, care se dezvăluie, în toată frumusețea ei. Un tărâm magic care face bine, te relaxează, te deconectează și te aduce mai aproape de natură. O sursă inepuizabilă de sănătate.
Este una dintre puținele destinații turistice din România incluse în celebrul Ghid de călătorie Michelin, primind două stele Michelin din cele trei posibile. Salina Turda este singura salină din România inclusă în acest ghid, autorii fiind profund impresionați de ea, considerând-o „o atracție modernă și surprinzătoare”.
Experiențele deosebite ale turiștilor, mediul sănătos și magia acestuia fac din Salina Turda una dintre cele mai iubite destinații turistice din România. Sute de mii de turiști vin în fiecare an pentru a traversa labirintul subteran de sare, care te poartă în adâncurile magice. Această salină este ca o poveste frumoasă, plina de mister și legende.
Salina Turda se extinde cu o nouă mină
Iată că acum Salina Turda se extinde cu o nouă mină – mina Iosif. Aceasta va avea 5 lifturi panoramice, un râu artificial, dar și mai multe alei suspendate. Odată cu investițiile de peste 25 de milioane de euro, și numărul turiștilor ar urma să se dubleze, după cum estimează autoritățile locale.
Lucrările de extindere ar trebui să înceapă anul viitor și să dureze douo ani, mai spun autoritățile locale. „Se va întinde pe circa 10.000 de metri pătrați, estimările de finanțare sunt undeva la 25,5 milioane de euro.
Noua salină, în mod practic, va duce la o dublare a numărului de vizitatori, ajungând undeva, după estimarile noastre, la 1,2 milioane – 1,5 milioane de turiști anual”, a declarat Cristian Matei, primarul orașului Turda, presei locale. „La fel ca și celelalte proiecte finalizate în Turda, precum Castrul Roman Potaissa, inclus recent în patrimoniul UNESCO, poziționând Salina Turda ca o destinație de top pe harta turismului mondial”, a mai spus primarul din Turda.
Noi perspective subterane
Accesul în interiorul Minei Iosif se va face cu ajutorul a 5 lifturi panoramice, care vor putea transporta 64 de persoane într-o singură coborâre.
De asemenea, proiectul prevede și un râu artificial, dar și alei suspendate, astfel încât oamenii să poată vedea îndeaproape interiorul muntelui de sare. „Extinderea Salinei Turda va dezvălui noi perspective subterane, incluzând ascensoare panoramice performante, noi trasee turistice și facilități moderne balneare și nu numai”, conform sursei menționate.
Salina Turda se numără printre salinele de la nivel mondial. Se remarcă într-un relief de un spectacol extraordinar, dar și cu toate spațiile de cazare adiacente, wellness spa, destinații culturale și istorice, restaurante, și alte oportunități de agrement din orașul Turda. Potrivit specialiștilor, turiștii și localnicii găsesc un tip de agrement pe care nu îl găsim nicăieri în România sau în lume.
Ce nu știați despre Salina Turda
Este una dintre cele mai vechi mine de sare din lume, cu peste 2.000 de ani de istorie. Mina a fost închisă în anii 1930, folosită ca adăpost pentru atacuri aeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și redeschisă publicului în 1992. Astăzi, este o atracție turistică populară, cunoscută pentru decorul subteran unic și pentru numeroasele sale atracții.
Una dintre cele mai populare atracții de la Salina Turda este roata Ferris situată la 120 de metri sub pământ care oferă priveliști uimitoare ale salinei. Există, de asemenea, un lac sărat (pe care poți merge cu barca!), un loc de joacă și un teren de minigolf, printre alte atracții.
„Când am explorat Salina Turda, am mers pe roata mare și am făcut o plimbare cu barca pe lacul sărat. Ambele experiențe au fost super cool; Vă recomandăm cu siguranță să vă petreceți timpul în parc și să faceți tot ce vi se pare interesant!”, spune unul dintre internauții din străinătate care a vizitat acest loc. „Unul dintre cele mai mari regrete ale noastre este că nu am stat peste noapte aici! Există atât de multe opțiuni grozave și, în timp ce Salina Turda este de obicei făcută ca parte a unei excursii de o zi, există câteva locuri UIMITOARE unde să stați dacă doriți să ieșiți din oraș pentru o noapte.
Dacă decideți să petreceți noaptea, vă recomandăm să vizitați cupolele glamping la doar 20 de minute de mers pe jos de Salina Turda. Aceste cupole arată uimitor!”, potrivit passportpilgrimage.com.
Citiți și: Salina Turda e promovată de Ambasada SUA în România, pe Facebook