Salarii mai mari pentru cadrele medicale. Guvernul României va adopta un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează majorarea salariilor de bază în sănătate, începând cu luna martie 2024.
Sindicatul Sanitas a obținut o victorie în fața Ministerului Sănătății, doleanțele prezentate de sindicat privind majorarea salariilor fiind acceptate în urma discuțiilor purtate cu ministrul Alexandru Rafila și concretizate prin anunțul Guvernului de creștere a salariilor în două etape.
Proiectul propus aduce schimbări semnificative pentru angajații din sistemul public de sănătate. Este vorba despre o majorare salarială de 20% față de nivelul salarial de bază din decembrie 2023.
Premierul Marcel Ciolacu, anunț despre creșterea salariilor din sănătate
“Tot o investiție importantă în Sănătate este cea în capitalul uman, așa cum am făcut și în Educație. Discutăm astăzi, în primă lectură, grilele de salarizare construite, la fel ca și la sănătate, împreună cu sindicatele din domeniul sanitar, de această dată. A dori să le mulțumesc foarte mult liderilor de sindicat care s-au implicat în acest demers. Vorbim despre salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate și auxiliar. Plecăm de la un principiu clar, acela de a-i plăti corect pe cei care muncesc aproape non-stop în marile spitale ale țării și țîn, practic, în spate, întreg sistemul sanitar al României.”, a declarat premierul la sfârșitul ședinței de Guvern

Majorarea se va aplica pentru personalul medical
Astfel, vor avea salarii mărite aproximativ 235.611 de salariați. Creșterea va fi realizată în două etape. Prima tranșă de majorare este programată pentru 1 martie 2024, iar a doua pentru 1 iunie 2024. Totalul cheltuielilor suplimentare de personal pentru anul 2024 este estimat la 2,3 miliarde de lei, impactul bugetar fiind de 1,3 miliarde de lei.

Ordonanța prevede o majorare similară a salariilor de bază pentru personalul din domeniul asistenței sociale.
Este vorba inclusiv de personalul TESA din unitățile și centrele de asistență socială. Aproximativ 46.000 de persoane vor beneficia de această creștere salarială. Cheltuielile suplimentare sunt estimate la 276,5 milioane de lei, impactul bugetar fiind de 166,5 milioane de lei pentru anul 2024.Sanitas a amenințat recent cu declanșarea grevei, prezentând și motivele pentru care s-a decis declanșarea conflictului . ”În consecinţă, declanşăm conflictul colectiv de muncă pentru că întregul personal medical, personal nemedical (TESA), personal auxiliar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri) personal contractual sau funcţionari publici din DSP, salariaţi de toate specialităţile din Asistenţă Socială etc. să-şi recupereze drepturile neacordate până acum”, au anunţat sindicaliştii. Sanitas a mai reclamat ”blocarea repetată a posturilor vacantate” care ”a condus la o lipsă de personal nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani, motiv pentru care personalul este suprasolicitat, nemotivat şi determinat să îşi caute alte locuri de muncă”.
Ce au reclamat sindicaliștii Sanitas
Creşterile salariale legale prevăzute în actuala lege a salarizării pentru majoritatea angajaţilor din cele două sisteme s-au blocat succesiv, începând cu finalul anului 2021;
Creşterile salariale legale prevăzute în actuala lege a salarizării pentru majoritatea angajaţilor din cele două sisteme s-au blocat succesiv, începând cu finalul anului 2021;
Sporurile, plata gărzilor, a activităţii prestate în ture, a orelor de noapte, sunt calculate prin raportare la salariul din 2018, nu la salariul actual de bază aşa cum este normal;
Orele suplimentare nu sunt plătite, deşi legea prevede acest lucru;
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că întotdeauna a existat dialog între Guvern şi sindicaliştii din sistemul sanitar .
El a arătat că tot pe calea dialogului vor fi rezolvare solicitările protestatarilor. ”Eu cred că calea de dialog va duce la soluţionarea acestui conflict de muncă, care a fost generat de anumite inechităţi care există mai de mult timp, şi de faptul că salariile asistenţilor medicali, mai ales ale celor care nu beneficiază de sporuri, au rămas de foarte mult timp nemodificate”, mai spune Rafila.
