Angajații au mai multe drepturi legale și pot solicită salarii compensatorii în cazul unui conflict de muncă. Salariații le pot invoca atunci când au un conflict cu angajatorul.
Unul dintre drepturi este acela de a fi plătit pentru munca prestată potrivit contractului de muncă în vigoare. Angajatul are dreptul să primească salariul corespunzător pentru orele lucrate, conform programului stabilit și a remunerației convenite”, explică avocatul Silviu Faier. Potrivit avocatului, dacă se ajunge într-o astfel de situație, angajatul are mai multe drepturi.
Avocat: În cazul în care angajatorul încalcă drepturile angajatului sau nu respectă condițiile contractuale, angajatul poate solicita salariile neplătite, salariile compensatorii, plata orelor suplimentare, dar și alte despăgubiri pentru a compensa eventualele prejudicii suferite.
În privința salariilor compensatorii angajatul le poate solicita doar în cazul unui conflict cu angajatorul care duce la concedierea sa din motive neimputabile lui. În acest caz, angajatul are dreptul de a primi o compensație corespunzătoare potrivit cu termenii contractului individual de muncă și cu prevederile legale. De asemenea, angajatul poate să solicite despăgubiri pentru eventualele prejudicii morale sau materiale cauzate în urma concedierii nejustificate sau abuzive.
Angajatul are dreptul de a primi despăgubiri dacă este nevoit să părăsească locul de muncă din cauza unui conflict cu angajatorul care afectează grav relația de muncă.
Astfel, dacă angajatorul nu respectă drepturile angajatului sau creează un mediu de muncă toxic sau discriminatoriu, angajatul poate solicită o sumă pentru a compensa eventualele daune materiale și morale suferite în urma acestei situații. Legat de modalitățile de solicitare a salariilor compensatorii, angajatul își poate exercita drepturile pe cale amiabilă sau prin intermediul instanței de judecată
În primă fază, este recomandat ca angajatul să încerce să rezolve conflictul cu angajatorul pe cale amiabilă, cu ajutorul unui avocat
. Dacă această încercare nu are succes, angajatul poate apela la instanța de judecată pentru a-și obține drepturile legale”, a adăugat avocatul Silviu Faier. Numărul de salariaţi activi este la acest moment în România de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane provin din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat. În privința contractelor active, numărul acestora este de 6,7 milioane, în condițiile în care un salariat poate avea mai mult de un singur contract.
Citiți și
Bazele sportive din București pot fi revitalizate? Ce spune Mircea Lucescu/VIDEO