Sala Dalles din Capitală a constituit, de-a lungul timpului, un spațiu de referință în viața culturală bucureșteană. Acum intră pe circuitul democratizarea culturii – noul trend occidental. Pe această idee, celebra sală va găzdui și concerte de Noaptea de Halloween.
Ați putea spune „decât în ruină, mai bine așa”…Să vedem însă ce se va petrece acolo, Mai întâi este vorba despre o rețetă de spectacol care aduce oarecum cu ceea ce ați citit recent pe oficiuldestiri.ro despre un eveniment care se va desfășura la Sala Palatului La Sala Dalles, coloana sonoră din filme precum „Familia Addams”, „Beetlejuice”, „Vânătorii de fantome”, „Exorcistul”, „Thriller” şi multe altele va fi ascultată în 27 octombrie, de la ora 20.00, în seria de concerte „Candlelight”.
Programul muzical, interpretat de cvartetul de coarde Novart Quartett, „este destinat tuturor, începând cu vârsta de 8 ani, şi promite o noapte distractivă şi înfricoşătoare pentru toţi”, după cum transmit organizatorii despre ce va fi la Sala Dalles, transformată într-un fel de „cuib de Halloween”. Așa cum, de altfel, se vor transforma mai multe locuri din București în acea perioadă, pe motivul de marketing că „prinde la români”
Concertele „Candlelight” sunt create de Fever, având ca scop „democratizarea accesului la muzica clasică”. Ce este Fever? O platformă globală de descoperire a spectacolelor live, care încă din 2014 are misiunea de a democratiza accesul la cultură și divertisment în viața reală prin intermediul platformei sale. „Fever inspiră utilizatorii să se bucure de experiențe și evenimente locale unice, de la expoziții imersive, experiențe teatrale interactive și festivaluri până la pop-up-uri de cocktailuri moleculare, oferind în același timp creatorilor posibilitatea de a folosi date și tehnologie pentru a crea și extinde experiențele în întreaga lume”…
Amestec cultural de Halloween la Sala Dalles
„Formatul inovator reprezintă o experienţă muzicală live unică, printr-o ofertă variată de programe care să satisfacă toate gusturile, interpretată de muzicieni locali, în spaţii emblematice iluminate de mii de lumânări”, mai spun organizatorii. Nu știm cât de inovator e, dar, spre exemplu, pe 26 decembrie a.c., la Sala Palatului Cultural din Arad vor fi „Soundtracks in concert” – Coloane sonore din filme celebre: Superman, Star Wars, Titanic, Harry Potter, Pirates of the Carribean, The Lord of the Rings, Game of Thrones, Spiderman, Schindler’s List, The Mission”. Altă Mărie, dar cam aceeași pălărie.
Revenind la evenimentul de la Dalles numit „Candlelight” la el este invitat „un public mai larg, care poate că nu a considerat niciodată un concert de muzică clasică, să se conecteze cu cele mai iconice lucrări ale celor mai mari compozitori şi să asculte cele mai cunoscute hituri ale artiştilor renumiţi într-un mod diferit. Biletele au preţuri de la 195 de lei”. Ca să fii martor la democratizarea culturii costă.
Istoria clădirii fundației Ioan I. Dalles a început în 1930, când Horia Teodoru, alături de colaboratorii ingineri Aurel Beleş şi Dumitru Marcu, au câștigat un concurs public de proiecte. Clădirea Fundației „Ioan I. Dalles”, construită de Emil Prager, după planurile arhitectului Horia Teodoru, a fost inaugurată la 27 februarie 1932 . Între 1932 și 1940, în această sală au fost organizate 873 conferinţe, 303 şedinţe de filme culturale, 616 concerte, 204 expoziţii de pictură şi sculptură.
Sala Dalles în 1932. Foto rega-literar.ro
Meandrele istoriei la Sala Dalles
Deși forma arhitecturală a Sălii Dalles s-a schimbat de-a lungul timpului, activitatea culturală a continuat la Dalles între anii 1960-1989. Apoi au intervenit unele lucruri care au mai intervenit, de-a lungul timpului, și în cazul altor clădiri reprezentative din România. „Sala Dalles este pe jumătate în ruină, cu opere de artă aruncate în spatele clădirii, pe jumatate distrusă de vreme. Mi-a venit să plâng”, nota cineva ăn dreptul unei filmări postată pe un blog, în 2016.
Cu o istorie de mai bine de 100 de ani, fiind descendenta directă a Universităţii Populare înfiinţată de Nicolae Iorga la Vălenii de Munte, în anul 1908, Universitatea Populară “Ioan I. Dalles” cunoaște în anul 2019 o nouă schimbare. Potrivit proiectului dezbătut de consilierii generali, noul nume va fi Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” și va fi coordonat de Direcţia Cultură, Invăţământ, Turism – structură din cadrul aparatului de specialitate al primarului general. „Va fi astfel o instituție publică de interes local al Municipiului București, organism prestator de servicii publice, cu personalitate juridică, finanțat din subvenții de la bugetul local și din venituri proprii.
Veniturile proprii pot fi din taxe pentru cursuri de educație permanentă și formare profesională, încasări din bilete la conferințe, închirierea spațiilor, derularea de proiecte cu alte instituții din țară și din străinătate, organizarea de spectacole, prestarea de diverse servicii, precum și editarea și difuzarea unor publicații, dar și din donații și sponsorizări”, nota buletin.de.
Povestea din spatele Dallles
Soţii Ioan (Ioan G. Dalles, negustor cu rădăcini greceşti, unul dintre marii filantropi ai României ) şi Elena Dalles şi-au pierdut toţi cei trei copii, însă au continuat să investească financiar în oamenii din jur şi în societate. Înainte de a muri, Elena a lăsat întreaga avere moştenire Academiei Române, specificând ca suma uriaşă să fie folosită pentru a spriji arta şi cultura. A avut o singură dorinţă, exprimată prin testament: să se înfiinţeze o fundaţie culturală care să poarte numele fiului său cel mic, pe care îl alinta Jean (Jean Dalles – statuia lui din bronz stă şi azi în picioare, la Bucşani).
„Las şi leg Academiei Române, casele cu tot locul lor, adică întreg imobilul din Bucureşti, Str. I.C. Brătianu no. 12, precum şi casele cu tot locul lor, adică întreg imobil din Bucureşti, Str. Eugen Stătescu (fostă Gloriei) no. 4 cu următoarea destinaţiune: se va construi, în mijlocul terenului rămas, o clădire frumoasă şi încăpătoare, după planul ce va hotărî Academia, însă aşa fel ca să poată avea sălile necesare pentru expoziţiuni artistice de tot felul: de pictură, de sculptură, de arhitectură, de ţesături şi cusături naţionale; apoi pentru examene şi audiţiuni de muzică şi declamaţie; şi în fine pentru cursurile sau conferinţele Asociaţiunii Universităţii Populare din Bucureşti, cum şi a altor instituţii ce s-ar înfiinţa cu menirea de a forma caracterele cetăţenilor români prin cultivarea şi educarea lor sufletească“, a scris Elena Dalles în testament, potrivit Adevărul.
La 11 ani de la moartea ei, Academia Română a înfiinţat Fundaţia „Ioan I. Dalles“, inaugurată pe 29 mai 1932, prin intermediul clădirii moderne.
Citiți și: Singur acasă la Sala Palatului – găselniță românească?