La o clinică din New York au venit pe lume primii copii concepuți prin fertilizare in vitro robotizată, primul pas către automatizarea completă a acestei proceduri.
Bebelușii, două fetițe, s-au născut la „New Hope Fertility Center” printr-o procedură semi-automatizată de inseminare artificială în laborator. Este pentru prima dată când a fost folosit acest tip de tehnologie robotizată, relatează MIT Technology Review. Experții spun că aceasta ar putea reduce costurile procedurii de fertilizare in vitro cu mii de dolari.
Prima fertilizare în vitro robotizată din istoria medicinii reproductive
Start-up-ul iberic „Overture Life” este cel care a dezvoltat și proiectat robotul de injectare a spermatozoizilor în ovule. Potrivit sursei citate, spaniolii l-au trimis clinicii din New York pentru teste.
După asamblarea robotului, procedura a fost realizată de un inginer fără experiență în medicina reproductivă. Acesta a folosit un „controller” de la o consolă video special modificat pentru a pătrunde în ovul folosind un ac mecanizat.
În acest fel au rezultat doi embrioni sănătoși și, în cele din urmă, cele două fetițe. „Este o nebunie, nu? Până acum se făcea totul manual, iar acum procedura s-a robotizat”, a declarat tatăl uneia dintre fetițe.
Inginerii de la „Overture Life spun că dispozitivul permite în prezent doar automatizarea parțială a procedurii de fertilizare in vitro (FIV). Chiar și așa, acesta reprezintă un prim pas către automatizarea completă a FIV. Asta ar determina o reducere a costurilor cu mii de dolari, ceea ce ar face să fime accesibilă și pentru familiile mai sărace.
În ce constă procedura de FIV semi-automatizată?
Procesul de inseminare artificială robotizată a fost realizat de Edward Alba, care nu avea experiență anterioară în domeniul medicinei reproductivă.
Procedura constă în mai multe etape. Alba a început prin a introduce manual spermatozoizii într-un ac injectabil, care a fost apoi montat pe brațul robotului. Apoi, folosind un „controller” de la o consolă de jocuri PlayStation 5 modificat, a atașat acul de braț. În tot acest timp a urmărit ovulul la microscop și l-a deplasat până când acesta a ajuns în poziția dorită. Apoi a eliberat materialul seminal.
Startup-ul spaniol a depus o cerere de brevet pentru un „biocip”. Acesta conține tot ceea ce este folosit într-un laborator clasic. Potrivit MIT Technology Review, și alte clinici lucrează pentru a îmbunătăți procedura de FIV.
Spre exemplu, specialiștii de la o clinica de fertilizare a Universității Columbia din New York au creat un robot care distribuie cantitatea potrivită de nutrienți necesară dezvoltării corecte a embrionilor.
Între timp, oamenii de știință de la un start-up fondat de embriologul australian Jeremy Thompson au vizat un alt aspect al acestei proceduri. Folosind o imprimantă 3D, aceștia au construit o așa-numită „cutie amniotică”. Invenția lor are ca scop creșterea siguranței embrionilor în timpul transferului sau a criogenării.