Pe 18 septembrie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Reginei Ana a României, alături de care Regele Mihai a trăit timp de 68 de ani. Născută într-o familie cu sânge albastru, înrudită cu marile case regale din Europa, Ana a fost decorată pentru eroismului ei în cel de-al Doilea Război Mondial.
Regina Ana și-a asumat destinul de a deveni soția unui rege fără țară și regina neîncoronată a României, ţară pe care avea să o descopere inițial din poveştile soţului. Abia după patru decenii a fost lăsată să calce pe pământ românesc.
Regele Mihai a cunoscut-o pe Principesa Ana de Bourbon Parma în noiembrie 1947, la Londra, la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. O remarcase dintr-un reportaj de pe front, în care apărea şi Ana, ca voluntar în armată.
Destinul le-a demonstrat că au fost sortiţi unul pentru celălalt
Mihai i-a cerut operatorului de la palat să decupeze câteva cadre cu tânăra principesă şi să le transforme în fotografii. Destinul le-a demonstrat, mai târziu, că au fost sortiţi unul pentru celălalt.
„Mama mea, Ana, a fost curajoasă în timpul războiului”
Majestatea Sa, Regina Ana spunea într-un interviu: „Acolo era un tânăr în uniformă, cu care am făcut cunoştinţă. Când am ajuns înaintea lui, vâzându-i uniforma, am uitat cine era, am pocnit din călcâie şi l-am salutat milităreşte”.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române își amintea, la un moment dat: „Mama mea, Ana, a fost curajoasă în timpul războiului, a fost soldat și a avut Crucea de Război din partea Franței”.
Regele şi Regina au dus împreună crucea exilului. Au muncit pentru a-şi creşte cele cinci fiice. Regina a fost umărul pe care Regele fără ţară s-a sprijinit. Tristeţea Regelui Mihai a fost şi tristeţea Reginei. Împreună au fost un exemplu de dragoste şi devotament.
În urmă cu şapte ani, când a murit Regina Ana, românii au stat zile întregi la catafalcul ei.