România este departe de a se mai situta în frunte, la capitolul specialiști în IT, potrivit datelor Eurostat. Acest lucru practic ar distruge mitul perpetuat atâta timp, și anume că suntem „cei mai tari” în acest domeniu.
Specialiştii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (ITC) reprezentau anul trecut 4,6% din forţa de muncă totală a Uniunii Europene, însă în rândul ţărilor membre cea mai mică pondere a specialiştilor ITC se înregistra în Grecia (2,5%) şi România (2,8%), arată datele publicate de Eurostat.
Marea majoritate a specialiştilor ITC din UE sunt bărbaţi
La polul opus sunt Suedia şi Luxemburg, unde ponderea specialiştilor ITC în totalul persoanelor ocupate este de 8,6%, respectiv 7,7%.
Repartiţia pe sexe arată că marea majoritate a specialiştilor ITC din UE sunt bărbaţi şi doar 18,9% sunt femei. Însă statele membre cu cea mai mare pondere a femeilor în rândul specialiştilor ITC sunt Bulgaria (28,9%) şi România (25,2%).
Studiul, realizat de Codecool, școală de programare și companie de sourcing de viitori programatori și Brainspotting (agenție de recrutare), dezvăluia faptul că avem anual doar 9.500 de absolvenți IT, care nu pot acoperi nevoia pieței de angajare.
Nu în ultimul rând, cererea de specialiști în securitate cibernetică este tot mai mare, însoțită de cererea de specialiști în analiza datelor, potrivit ediției din acest an a CIO Survey realizat de compania de consultanță Deloitte la nivel global. În România acestea sunt două tipuri resurse pentru care concurează companiile locale și centrele de servicii ale marilor corporații globale.