La șase decenii după ce prima păpușă Barbie a ajuns pe rafturi, Mattel lansează prima păpușă Barbie oarbă. Totul se încadrează „într-un efort de a-și face gama mai incluzivă”, după cum notează The Guardian.
Ochii și îmbrăcămitea păpușii Barbie au fost foarte atent proiectate de către producător. Producătorul de jucării din SUA a spus că păpușa, care este acum disponibilă online și în magazin, a fost creată în încercarea de a face copiii orbi și cu vedere slabă mai reprezentați în societate.
Krista Berger, vicepreședintele senior al Barbie și șeful global al păpușilor, a declarat: „Recunoaștem că Barbie este mult mai mult decât o simplă păpușă; ea poate crea un sentiment de apartenență”. Compania a colaborat cu Fundația Americană pentru Nevăzători pentru a se asigura că totul, de la ochii păpușii până la îmbrăcămintea acesteia, descrie cu acuratețe persoane care suferă de orbire. Păpușa ține un baston alb și roșu, în timp ce privirea ei este ușor îndreptată în sus pentru a „reflecta cu exactitate privirea ochilor uneori distinctă a unui individ orb”.
Ambalajul include cuvântul Barbie scris în braille
Lucy Edwards, o activistă cu dizabilități și un radiodifuzor care este oarbă și apare într-o campanie cu noua Barbie, a spus că lansarea păpușii înseamnă „totul pentru mine”, adăugând: „În adolescență, m-am simțit izolată prin pierderea vederii.
Mi-a fost rușine de bastonul meu – dar dacă aș fi știut că există o Barbie care are și ea un baston m-ar fi ajutat să mă simt mai puțin singură pe lume.”
Pe lângă prima sa Barbie oarbă, Mattel a colaborat și cu organizația americană National Down Syndrome Society pentru a lansa prima sa păpușă de culoare neagră cu sindrom Down. Lansarea unei păpuși albe cu sindrom Down a fost anul trecut.

Există și Barbie surdă
Ambele păpuși fac parte din gama Barbie Fashionistas care s-a lansat inițial în 2009 și a oferit pentru prima dată o mică selecție de păpuși cu diferite tipuri de corp și nuanțe de piele. În 2019, gama a fost extinsă și include 176 de păpuși cu nouă tipuri diferite de corp, 35 de nuanțe de piele și 94 de coafuri.
De asemenea, a debutat o păpușă cu picior protetic și una care utilizează scaun cu rotile. În 2022 a fost lansată prima Barbie surdă împreună cu o păpușă Ken cu vitiligo, o boală autoimună care face ca pielea să-și piardă pigmentul.
Recent păpuşa Barbie care a ținut mereu pasul cu moda și cu mentalitățile a împlinit 65 de ani. O „istorie în roz” a celebrei păpuși este prezentată într-o expoziție deschisă la Muzeul de Design din Londra. Danielle Thom, curator expoziţie Barbie spune că „a fost o evoluţie Barbie originală, a fost imaginată ca o femeie neapărat albă şi zveltă. De-a lungul anilor, fabricantul, Mattel, a luat măsuri pentru a corecta această definiţie limitativă a frumuseţii feminine.
Cât de mult a însemnat Barbie, pentru toate generaţiile, s-a văzut şi în recenta peliculă, care a fost un succes de box office fără precedent.
Barbie e recompensată prin această expoziţie unică
„E momentul perfect pentru această expoziţie. Semnificaţia culturală a păpuşii Barbie nu a fost nicicând aşa de mare. După filmul Barbie, s-a declanşat un adevărat fenomen. Suntem recunoscători să vedem că Barbie e recompensată prin această expoziţie unică”, a adăugat Kim Culmone, director divizia de design, Mattel. Expoziţia de la muzeul de Design din Londra va fi deschisă până în luna februarie 2025.
De ce Barbie nu e doar o păpușă? Deoarece, după cum evidențiază și DW, Barbie este „cel mai mare influencer al tuturor timpurilor. Dacă nu știați, Mattel a înregistrat-o pe Barbie ca operă de artă. Păpușa a inspirat un portret semnat de Andy Warhol în 1986 și fotografii de William Wegman și David Levinthal. Scriitori, inclusiv A.M. Homes și Barbara Kingsolver, au folosit păpușa în ficțiunile lor.

Pe numele său întreg Barbara Millicent Roberts
Prima păpușă Barbie, pe numele său întreg Barbara Millicent Roberts, a apărut în anul 1959, în cadrul companiei Mattel. „Inventatoarea” păpușii (și co-fondatoare a companiei Mattel) este Ruth Handler. Principala sa sursă de inspirație în crearea lui Barbie a fost păpușa Bild Lilli.
Barbara Millicent Roberts a fost prezentată prima oară pe 9 martie 1959, de către Mattel, Inc., o companie de jucării din sudul Californiei. Ruth Handler, co-fondatoarea, alături de soțul ei, Elliot, a supervizat crearea păpușii. Când Barbie și-a făcut debutul, păpușile de atunci erau, în majoritate, bebeluși. Barbie a reprezentat un fel de „păpușă aspirațională”! Nu cineva de care trebuie să ai grijă, ci cineva la care să aspiri. Mai târziu, ca răspuns la cererea consumatorilor, în 1961, Mattel l-a creat pe „accesoriul“ suprem al lui Barbie – iubitul ei, Ken.
Barbie este și un obiect de colecție extrem de popular. Pasionații sunt interesați atât de versiunile vintage, cât și de edițiile limitate pe care Mattel le lansează pentru a satisface această piață. Deși vânzările după anii 2000 nu au fost la fel de puternice în comparație cu cele din 1990, acestea se ridică în continuare la peste un miliard de dolari anual.
Și, nu în ultimul rând, ca și Moș Crăciun, Barbie este un puternic simbol al consumerismului. De aceea, potrivit unora dintre analiști, când spui Barbie, spui și marketing.