back to top
spot_img

S-a aprobat Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost întrunit marți pentru aprobarea Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR).

Având în vedere solicitarea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare pentru aprobarea Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), premierul României, Nicolae Ciucă, a convocat, în sistem hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

„Hotărârea adoptată pentru aprobarea Planului ține cont de rezultatele evaluărilor exercițiilor desfășurate în baza programărilor la nivel național privind testarea Planului de protecție și intervenție în caz de accident nuclear sau urgență radiologică, elaborat în anul 2009. Planul aprobat astăzi este corelat cu Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență specifice riscului nuclear sau radiologic, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne și al președintelui CNCAN nr. 61/113/2018 și ține cont de aspectele operaționale aprobate în Concepția Națională de Răspuns la Urgențe Radiologice/ Nucleare”, transmite CNSU.
5 concepții de răspuns în caz de cutremure, epidemii, inundații

CNSU reamintește faptul că, prin Hotărârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, sunt finalizate 5 concepții de răspuns în caz de cutremure, epidemii, inundații, accident nuclear și/sau radiologic și incendii de pădure.

„Aceste concepții naționale de răspuns au rol în asigurarea conducerii și intervenției operative în cadrul acțiunilor de răspuns și implicit asigură o bună coordonare în vederea diminuării efectelor produse de categoriile de risc cu impact asupra comunităților”, potrivit CNSU.

Deși într-o centrală nuclearo-electrică sunt produse substanțe radioactive că urmare a procesului de fisiune, centralele CANDU sunt prevăzute cu o serie de măsuri de protecție care asigura că materialele radioactive să nu fie eliberate în mediu.

Sistemele speciale de securitate asigura bariere suplimentare de protecție

Aceste măsuri de siguranță sunt menținute prin: Operarea cu atenție a reactorului; Testarea periodică a echipamentelor și componentelor; Pregătirea operatorilor pentru a acționa în condiții de urgență.

În cazul unui accident, sistemele speciale de securitate asigura bariere suplimentare de protecție. Aceste sisteme includ metode de oprire a reactorului, măsuri adiționale de răcire a combustibilului și sisteme care să rețînă materialele radioactive în interiorul centralei.

Barierele împiedică eliberarea materialelor radioactive provenite de la combustibil atât în timpul funcționarii normale a centralei, cât și în cazul unei avarii sau al unui accident nuclear.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...