Propagandiștii de la Kremlin susțin de mult timp că “Generalul Frost” și-a adunat forțele de gheață pentru a ajuta Rusia și trupele sale să învingă în invazia din Ucraina. Dar Vladimir Putin descoperă că frigul poate fi un prieten nestatornic! În regiunea Moscovei, în ultimele zile și săptămâni, rușii au înghețat în casele lor.
Aproximativ 20.000 de persoane din orașele Klimovsk, Lyubertsy și Podolsk, din regiunea Moscovei, au rămas fără încălzire zile întregi – unele dintre ele săptămâni întregi – deoarece temperaturile au scăzut sub -25 grade Celsius săptămâna trecută, potrivit celor relatate de canalul rusesc Telegram Baza. Autoritățile locale au declarat stare de urgență.
Potrivit agenției de știri de stat TASS, principalul motiv al lipsei de căldură a fost un boiler uriaș stricat la o fabrică locală de muniții care aprovizionează armata rusă în războiul din Ucraina, dar care, de asemenea, obișnuia să furnizeze căldură în Klimovsk și în împrejurimile sale.
Situația disperată i-a determinat chiar și pe unii ruși să iasă în stradă în semn de protest, chiar dacă acesta a fost unul moderat. Într-un clip postat pe rețelele de socializare în decembrie, zeci de oameni s-au adunat în Podolsk, un oraș înzăpezit.
O femeie s-a adresat camerei de filmat cu un apel direct către Putin, spunând: “Suntem înghețați. În multe case din orașul nostru, aproape că nu există căldură. Nu a fost căldură de la începutul sezonului rece. Numeroasele noastre apeluri către diverse autorități nu au dus la nimic. Primim scuze, iar noi înghețăm … Vă rugăm să ne ascultați”. Alți ruși au început să posteze fotografii și videoclipuri cu clădiri înghețate și inundate și cu oameni care se încălzesc lângă focuri aprinse pe străzi.
Putin: Europa va “îngheța” fără resursele energetice rusești
De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, Putin a amenințat în repetate rânduri că Europa va “îngheța” fără resursele energetice rusești. Iarna trecută, atacurile rusești au avariat aproximativ 40% din infrastructura energetică ucraineană și au provocat pene de curent în întreaga țară prin atacuri continue cu rachete. Iarna aceasta, rușii au reluat atacurile cu rachete și drone, vizând infrastructura energetică și militară critică a Ucrainei.
Cu toate acestea, în timp ce Ucraina a suferit întreruperi locale de energie electrică și spargeri de conducte din cauza vremii geroase, Kievul a respins până acum majoritatea rachetelor venite dinspre Rusia.
“Ceea ce vedem acum este modul în care sancțiunile și lipsa de resurse au început să își arate efectul în viața de zi cu zi a Rusiei”, a declarat pentru POLITICO expertul militar ucrainean Serhiy Hrabsky, colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei. “Din cauza sancțiunilor și a cheltuielilor militare exagerate, Rusia nu are suficiente resurse pentru a face verificări anuale ale sectorului său învechit de locuințe și utilități”, a spus Hrabsky.