Agenția de stat a Rusiei, TASS, anunță că trimisul prezidențial rus la Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg (SPIEF) exclude dialogul cu Bucureștiul privind restituirea tezaurului.
Rușii anunță că nu vor returna tezaurul României
Un dialog între Moscova și București cu privire la rezoluția Parlamentului European prin care se cere returnarea aurului românesc este imposibil din cauza caracterului politizat al problemei, a declarat pentru TASS, la Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg (SPIEF), Mihail Shvydkoy, trimisul prezidențial rus pentru cooperare culturală internațională.
Parlamentul European spune că tezaurul trebui restituit integral
În martie 2024, în timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care susține cererea României de returnare a tezaurului și a arhivelor sale istorice care au fost duse în Rusia între anii 1916 și 1917.
„Cred că acest subiect trebuie închis. Rusia nu datorează nimic nimănui”
“Nu ne vom angaja în dialog cu niciun stat străin neprietenos în circumstanțele actuale. A fost înființată o comisie guvernamentală, dar nu a dat încă niciun rezultat. Cred că acest subiect trebuie închis, în primul rând având în vedere contextul actual. România are o poziție europeană solidă față de Rusia, ceea ce face imposibil orice dialog pe această temă. În timp ce comunicarea ar trebui să continue pe teme esențiale, acest subiect este foarte politizat, în opinia mea”, a declarat Shvydkoy.
„Indiferent ce scriu diplomații români sau ce documente sunt trimise pe canale diplomatice, Rusia nu va lua parte la acest dialog. Rusia nu datorează nimic nimănui”, a subliniat el.
Omul lui Putin: “Românii nu sunt o națiune”
Retorica aceasta este obișnuită pentru oficialii ruși, care nu ratează nicio ocazie să atace România.
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a răbufnit la adresa românilor în urma cererii Uniunii Europene de returnare a tezaurului României.
“Ei bine, nici măcar nu știu cum să răspund la o asemenea obrăznicie. Românii, după cum știți, nu sunt o națiune, ci un mod de viață”, a declarat Medvedev, în luna martie.
Cum a ajuns aurul României în Rusia
În perioada decembrie 1916 – iulie 1917, Banca Națională a României a depus la Moscova 91,48 tone de aur fin. Această mișcare strategică a fost motivată de necesitatea protejării valorilor românești în timpul Primului Război Mondial și a fost văzută ca o măsură de precauție în fața pericolului iminent.