Moscova va reacționa la decizia României de a expulza un angajat al ambasadei Rusiei la București, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Declarația a fost preluată de mai multe publicații de stat ruse, inclusiv Rossiiskaia Gazeta, Izvestia și RBC, care citează agenția oficială de presă RIA Novosti.
„Rusia va da un răspuns adecvat”, a afirmat Zaharova.
Convocarea diplomatului rus persona non grata la Ministerul de Externe al României
Anterior, însărcinatul cu afaceri al Rusiei în România a fost convocat la Ministerul de Externe al României, unde i-a fost comunicată decizia de declarare a diplomatului rus persona non grata. Decizia a fost luată pe motiv că diplomatul ar fi desfășurat activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.
Măsura a fost dispusă de Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24 mai 2024, în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) al Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968.
Legăturile diplomatului cu românul informator arestat pentru trădare
Expulzarea diplomatului rus a survenit la scurt timp după ce Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București (DIICOT) a anunțat arestarea preventivă a unui cetățean român. Acesta este acuzat de trădare pentru că a trimis Ambasadei Rusiei din București imagini cu obiective militare românești și NATO amplasate lângă Tulcea, precum și imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.
În urma acțiunilor desfășurate de Serviciul Român de Informații (SRI), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a cetățeanului român.
Românul acuzat de trădare le furniza rușilor informații încă din 2022
SRI a precizat că, începând cu anul 2022, cetățeanul a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat echipamente militare și mișcările personalului în apropierea unor obiective militare românești și NATO, amplasate pe teritoriul României. Aceste informații au fost transmise către diplomați ai Ambasadei Federației Ruse la București.
Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.
Incidentul a fost menționat de Izvestia în contextul expulzării diplomatului rus din România.
Rusia, supărată cu România a expulzat un diplomat și în anul 2022
Portalul proguvernamental RBC a amintit că România a expulzat un diplomat rus și în august 2022, fără a face public numele acestuia și fără a indica motivul exact al deciziei.
Referințe la Convenția de la Viena
RBC a subliniat că Convenția de la Viena constă din 53 de articole și stabilește normele și privilegiile activității diplomatice în țările semnatare. În contextul actual, România a invocat această convenție pentru a justifica expulzarea diplomatului rus.
Tezaurul românesc de la Moscova, motiv de supărare continuă pentru Rusia
Portalul RBC a menționat și rezoluția adoptată pe 14 martie de Parlamentul European, prin care se cere Moscovei să restituie României patrimoniul național trimis Rusiei țariste pentru protecție în timpul Primului Război Mondial. Acesta include 91,5 tone de aur pur, obiecte culturale și arhive istorice.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat cererile europene drept „curată obrăznicie”, adăugând că UE „a furat 300 de miliarde de dolari Rusiei” prin înghețarea activelor rusești după invazia din Ucraina.
„Rusia va da un răspuns adecvat”. Reacția Moscovei
În ultimele două luni, Rusia a răspuns în mod similar la expulzarea diplomaților săi, luând decizii de expulzare a mai multor diplomați străini, notează media ruse. Această politică de răspuns reciproc subliniază tensiunile crescânde dintre Moscova și Occident, pe fondul conflictului din Ucraina și al sancțiunilor economice impuse Rusiei, notează Agerpres.
Preocupări legate de securitatea națională
Acțiunile recente ale României și reacția așteptată a Rusiei se înscriu într-un context mai larg de tensiuni geopolitice și măsuri diplomatice reciproce. Decizia României de a expulza un diplomat rus reflectă preocupările legate de securitatea națională și respectarea normelor diplomatice, în timp ce răspunsul Moscovei va fi, fără îndoială, atent monitorizat de comunitatea internațională.