În această dimineaţă, Rusia a fost afectată de o “pană masivă” ce a durat aproximativ o oră şi a afectat mesageriile Telegram şi WhatsApp. Potrivit agenţiei ruseşti pentru supravegherea telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, un “atac informatic” a fost cauza acestui incident rar.
Roskomnadzor confirmă respingerea unui atac DDoS
Un comunicat scurt al Roskomnadzor a anunțat că, începând cu ora (locală) 14:00, centrul de control și supraveghere a înregistrat o pană masivă în funcționarea aplicațiilor de mesagerie Telegram și WhatsApp pe rețeaua publică de comunicații.
După câteva minute, Roskomnadzor a confirmat că problemele de internet au fost cauzate de un atac DDoS asupra operatorilor de telecomunicaţii din Rusia.
Atacurile DDoS, cunoscute și ca “atacuri de refuz al serviciului”, sunt o metodă relativ simplă pentru blocarea unui sistem prin inundarea acestuia cu solicitări.
La ora 15:00 (12:00 GMT), atacul cibernetic a fost respins și serviciile funcționează în mod obișnuit, conform celui de-al doilea comunicat al Roskomnadzor. Autorul acestui atac nu a fost încă identificat.
În Rusia, un astfel de incident informatic este rar întâlnit.
Rusia a consolidat controlul digital și a restricționat accesul la internet
În februarie 2022, când Kremlinul a început asaltul său asupra Ucrainei, acesta a întărit în mod semnificativ controlul asupra sectorului digital, care a fost puternic afectat de sancțiunile occidentale.
În ultimii ani, Rusia şi-a consolidat controlul asupra internetului, restricţionând accesul la unele site-uri şi reţele sociale de la vest, unde opozanţii Kremlinului puteau să îşi exprime liber opinia. Printre acestea se numără Facebook, Instagram şi X.
În ciuda restricțiilor impuse de Rusia, aceste resurse rămân accesibile prin utilizarea unei rețele private virtuale (VPN).
Deși apar periodic zvonuri despre blocarea YouTube, platforma nu a fost niciodată efectiv închisă. Cu toate acestea, există speculații că ar putea fi interzisă începând din martie 2022, după ce Roskomnadzor a acuzat Google, proprietara platformei, de activități “teroriste”.
Din februarie 2022, Kievul a fost ţinta mai multor atacuri cibernetice de amploare, mai ales asupra site-urilor guvernamentale. Autoritățile afirmă constant că există dovezi ale implicării Moscovei, dar aceasta neagă orice acuzaţie.
CITIȚI ȘI: Cărturești își arată nemulțumirea față de hotărârea Consiliului Concurenței