Rusia se pregătește pentru un al cincilea mandat pentru Vladimir Putin, care i-ar permite președintelui rus să rămână la putere cel mai mult timp de la împărăteasa Ecaterina a II-a. Cu costuri imense. Căci îi va costa pe contribuabilii ruși 11,5 trilioane de ruble, sau aproape 130 de miliarde de dolari.
După cum notează Reuters , această sumă va fi necesară pentru finanțarea promisiunilor electorale. Mai exact, pentru noul pachet de proiecte naționale pe care Putin l-a anunțat în discursul său la Adunarea Federală din 29 februarie.
Promisiunile lui Putin costă Rusia suma de 15 trilioane de ruble
Într-un discurs de mai mult de 2 ore, care a avut o lungime egală cu rapoartele secretarilor generali sovietici la Congresul PCUS, Putin a promis din nou că va reduce sărăcia, va crește exporturile fără resurse, va aduce Rusia la a patra cea mai mare economie din lume, gazeificarea regiunilor si inceperea modernizarii tarii in pragul colapsului.infrastructura comunala.
Întregul pachet de promisiuni ale lui Putin va costa bugetul 2 trilioane de ruble în cheltuieli suplimentare anual, a estimat Dmitri Polevoy, director de investiții la Astra Asset Management. Analiștii Rosbank estimează suma și mai mare – 15 trilioane de ruble pe 6 ani.
Cel mai scump proiect al lui Putin – 4,5 trilioane de ruble – este construcția de infrastructură, inclusiv în sistemul de locuințe și servicii comunale, care s-a prăbușit complet în iarna anului 2024. S-au înregistrat o mulțime de cazuri de întreruperi de curent, apă și căldură care au afectat 43 de entități constitutive ale Federației Ruse, inclusiv orașe cu o populație de peste un milion de persoane.
Prelungirea ipotecii familiei va costa 1,5 trilioane de ruble, cu ajutorul căreia autoritățile ruse speră să crească rata natalității, care a scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1999.
Promisiunea lui Putin de a construi și dota spitale va costa 1 trilion de ruble, proiectul de modernizare a școlilor și grădinițelor va costa 400 de miliarde de ruble, Putin a promis că va investi 360 de miliarde în parcuri și spații publice, 250 de miliarde în aeroporturi, 150 de miliarde în modernizarea transportului public.
Potrivit lui Putin, statul va cheltui 700 de miliarde de ruble pentru crearea de „platforme digitale” în sectoare cheie ale economiei, 300 de miliarde vor fi turnate în fondul de dezvoltare pentru proiecte de înaltă tehnologie, 116 miliarde vor fi cheltuite pentru construcția de sateliți și rețele de internet, 200 de miliarde vor fi cheltuite pentru anularea datoriilor regionale în fața centrului federal.
Cheltuielile noi „la prima vedere nu par inaccesibile, deși în cazul unei situații economice mai negative decât prevăd autoritățile, aceasta va necesita căutarea unor surse suplimentare de finanțare”, avertizează Polevoy.
Cum vor finanța rușii promisiunile electorale
Pentru a plăti pentru promisiunile lui Putin, guvernul se pregătește să majoreze impozitele, inclusiv pe venitul personal. Cota impozitului pe venitul personal poate crește la 15% pentru cei care câștigă mai mult de 1 milion de ruble pe an (83 mii de ruble pe lună) și până la 20% pentru persoanele cu câștiguri anuale de 5 milioane de ruble sau mai mult. În același timp, guvernul vrea să majoreze impozitul pe venitul afacerilor – de la actualul 20% la 25%. Aceste măsuri vor aduce trezoreriei circa 4 trilioane de ruble, iar decizia finală va fi luată probabil în vară, au declarat pentru Bloomberg surse familiare cu situația.
În timp ce candida pentru al patrulea mandat în 2018, Putin a anunțat proiecte naționale în valoare de 26 de trilioane de ruble, pentru finanțarea cărora TVA a fost majorat de la 18% la 20%.
Cu toate acestea, promisiunile ambițioase ale lui Putin nu au fost realizate. În cadrul proiectelor naționale, a fost necesară stoparea scăderii naturale a populației în termen de 6 ani, dar, de fapt, în 2023, țara a pierdut încă 495 de mii de oameni ca urmare a mortalității excesive față de natalitatea. Total cumulat pentru 2018-2023 declinul natural a ajuns la 2,9 milioane de oameni.
Putin a cerut o creștere a exporturilor de orice altceva decât cele mai simple materii prime minerale cu două treimi – de la 214 miliarde de dolari la 350 de miliarde de dolari pe an. Dar, în realitate, exporturile non-resurse și non-energie s-au prăbușit – la 146 de miliarde de dolari anul trecut.
Putin a cerut ca rata sărăciei să fie redusă la jumătate – de la 12,9% la 6,6%. Dar Rosstat a estimat numărul oamenilor săraci la 13,5 milioane, sau 9,3% din populație. În discursul său din 2024, Putin și-a stabilit din nou un obiectiv pentru reducerea sărăciei, dar unul mai modest: 7% până în 2030.
Implementarea unora dintre obiectivele strategice din proiectele naționale din 2018 în 2020 a fost deja amânată din 2024 până în 2030, iar planurile exprimate de Putin „se corelează destul de bine” cu unele dintre cele anterioare, deplasate în timp „la dreapta, ” notează Polevoy. „Tot ce este nou este un vechi bine uitat”, spune el ironic.