Rusia și China au găsit o metodă comună de a evita sancțiunile și taxele Occidentului în domeniul cuprului, relevă o anchetă realizată de Reuters.
Modalitatea folosită a fost de a tranzacționa cupru nou sub formă de deșeuri. Mai exact, sârma de cupru a fost mărunțită în îndepărtata regiune uigură Xinjiang de către un intermediar pentru a face dificilă diferențierea sa de deșeuri, au spus sursele, permițând atât exportatorilor, cât și importatorilor, să profite de diferențele de tarife aplicate deșeurilor și metalului nou, au spus sursele.
În afară de stimulentul financiar de evitare a impozitelor, metalul mărunțit este mai greu de identificat și de urmărit – ceea ce face mai ușor de vândut producătorilor chinezi.
China și Rusia, eficiență maximă pentru a ”dribla” sancțiunile
Astfel, taxa de export a Rusiei la tija de cupru a fost de 7% în decembrie, mai mică decât taxa pentru fier vechi, care este de 10%. Pentru cupru, impozitele în China sunt de 4%, însă valoarea este zero în cazul celor care vizează deșeurile importate din Cupru.
Această stratagemă a fost folosită începând cu luna decembrie. Ea a fost dată în vileag de discrepanțele existente între datele vamale din China și Rusia. Cifrele de la Beijing au arătat că China a cumpărat mult mai multe resturi de la Compania rusă de cupru (RCC), suspusă sancțiunilor occidentale, în decembrie, în timp ce cifrele rusești obținute de Reuters de la un furnizor de date comerciale au arătat că valorile cantitative de deșeuri exportate către cel mai mare partener comercial al țării a fost neglijabilă.
Mărunțirea sârmei de cupru este o modalitate eficientă de a deghiza materialul nou, care arată foarte diferit de fier vechi. În mod normal, cuprul de înaltă puritate, utilizat în special pentru fabricarea cablurilor de alimentare, este livrat în bobine pentru a ușura transportul.
Deșeurile de cupru, prin contrast, sunt un amestec de fire, tuburi și țevi care au fost deja folosite. Sunt tocate în bucăți de mici dimensiuni, de cele mai multe ori presate, obținându-se pachete plate, mai ușor de transportat.
Inițial, această găselniță a fost făcută fără probleme în condițiile în care China a restricționat accesul în regiunea Xinjiang ca răspuns la condamnarea internațională a represiunii uigure, au spus sursele.
Teoretic, nu există obstacole legale care să împiedice China să cumpere metal de la firme rusești în temeiul sancțiunilor occidentale. Însă acest tip de acțiuni sunt atent monitorizate pentru a preveni faptul că producătorii de cupru să-și piardă afacerile de export în fața cumpărătorilor care încearcă să evite să furnizeze fonduri Rusiei.
Sancțiunile pot însemna și dificultăți în procesarea plăților și în împrumutul de bani. Sursele au spus că unele companii chineze au înființat noi echipe pentru a se ocupa de afacerile legate de Rusia.