Rusia îi va elibera din închisoare pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, ca parte a unui schimb major de prizonieri cu SUA.
Un oficial european a declarat, în mod anonim, că va fi eliberat de asemenea, de către Kremlin, și disidentul Vladimir Kara-Murza, ca parte a acordului, potrivit Bloomberg. „Trei cetățeni americani închiși în Rusia, printre care reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, urmează să fie eliberați joi în baza unui acord de schimb de prizonieri”, titrează și BBC.
Potrivit sursei menționate, Gershkovich și veteranul marinei americane Paul Whelan vor fi eliberați în baza acordului convenit de administrația Biden, a confirmat un înalt oficial american.
În total, schimbul va implica 24 de prizonieri deținuți în Rusia, SUA, Germania și alte trei țări occidentale. Schimbul nu a avut loc încă, dar este așteptat curând, conform BBC.
Se preconizează că opt cetăţeni ruşi vor fi returnaţi în Rusia, inclusiv câţiva cu legături suspectate cu serviciile secrete ruse. Unul dintre ei este Vadim Krasikov, identificat de oficialii germani drept colonel în serviciul rus de informații FSB, care ispășește o închisoare pe viață pentru uciderea în 2019 a unui oponent de la Kremlin într-un parc din Berlin. Presa germană a relatat că se află într-un avion către capitala Turciei Ankara.

Mai mulți dizidenți și jurnaliști închiși în Rusia au fost mutați
Schimbul vine după zile de speculații cu privire la un schimb major între diferite țări, care a crescut după ce mai mulți dizidenți și jurnaliști închiși în Rusia au fost mutați din celulele închisorii în locații necunoscute.
Vladimir Kara-Murza, un oponent de la Kremlin cu dublă cetățenie ruso-britanică, este unul dintre acei deținuți a căror locație nu este cunoscută, ceea ce a alimentat așteptările că și el ar putea fi eliberat. Alții potențiali pe listă sunt politicianul rus de opoziție Ilia Iașin și veteranul militant pentru drepturile omului Oleg Orlov. Deși transferurile secrete ale închisorii sunt obișnuite în Rusia, „dispariția” multiplă a deținuților cunoscuți a fost neobișnuită.
La începutul acestei săptămâni, liderul belarus Alexander Lukașenko l-a grațiat pe un cetățean german Rico Krieger, care fusese condamnat la moarte pentru terorism și alte acuzații.
Potrivit sursei menționate, dacă toate eliberările vor avea loc, va fi unul dintre cele mai mari schimburi dintre Rusia și Occident din istorie. Ultimul schimb de prizonieri de mare profil a avut loc în decembrie 2022, când starul american de baschet Brittney Griner a fost schimbat pe asfaltul aeroportului din Abu Dhabi cu celebrul traficant de arme rus Viktor Bout, care a fost deținut într-o închisoare americană timp de 12 ani.
Tensiunile dintre Rusia și Occident au fost mari
De asemenea, ceva comparabil a avut loc la Viena în 2010, când 10 spioni ruși deținuți în SUA au fost schimbați cu patru presupuși agenți dubli deținuți în Rusia. Unul dintre ei a fost Serghei Skripal, un fost ofițer de informații militare care a fost ulterior otrăvit cu Novichok în Salisbury, în 2018. Tensiunile dintre Moscova și Occident au fost mari în ultimii ani, mai ales după invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022.
Jurnalistul Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich a fost găsit vinovat de spionaj de către un tribunal rus, drept urmare, a fost condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie penală de înaltă securitate. Se întâmplă după un proces secret, calificat drept o „farsă” de apropiații lui Gherșkovici, conform BBC.
Evan Gershkovich a fost arestat de serviciile de securitate în martie anul trecut, în timpul unei călătorii la Ekaterinburg. A fost acuzat atunci de către procurori că lucrează pentru Agenția Centrală de Informații (CIA), acuzații pe care reporterul Wall Street Journal le-a negat. Redactorul-șef la WSJ, Emma Tucker, a declarat atunci că „condamnarea rușinoasă vine după ce Evan a petrecut 478 de zile în închisoare, deținut pe nedrept, departe de familia și prietenii săi, împiedicat să facă reportaje, totul pentru că și-a făcut meseria de jurnalist”.
În ceea ce îl privește pe Paul Whelan, acesta ispășește în Rusia o pedeapsă de 16 ani de închisoare, fiind acuzat de spionaj (a fost arestat la Moscova în 2018; a fost condamnat la 16 ani de închisoare în mai 2020).
De ce l-au acuzat pe Vladimir Kara-Murza
Condamnarea lui Gershkovich este prima condamnare a unui jurnalist american pentru spionaj în Rusia, de la încheierea Războiului Rece, după cum nota BBC.
Cât îl privește pe Vladimir Kara-Murza – politician și istoric, este cunoscut pentru criticile sale aduse Kremlinului, a fost arestat inițial în aprilie 2022, după ce s-a întors în țară. A fost acuzat că a ignorat ordinele unui ofițer de poliție. Mai apoi a fost acuzat de discreditarea armatei ruse și de trădare din cauza criticilor aduse politicii Kremlinului care a decis să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022.
Notificabil este faptul că Murza a scris articole din închisoare, pentru Washington Post. În cursul lunii iulie a.c., avocații lui Murza declarau că se află într-o stare „relativ stabilă”. Aceasta după ce unul dintre avocați reușise să îl viziteze într-un spital-penitenciar din orașul Omsk.
Citiți și: Spionajul nu mai e ce a fost: Cum se schimbă ceea ce poate fi spionat