Reprezentanții Rusiei nu vor participa la ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau de către Armata Roșie, potrivit unui anunț făcut de muzeul Auschwitz. Decizia vine în contextul războiului din Ucraina, iar organizatorii au explicat că o astfel de prezență ar fi „cinică”, având în vedere acțiunile militare ale Moscovei.
Rusia, exclusă de la ceremoniile comemorative ale eliberării lagărului Auschwitz-Birkenau
Aceasta este a treia oară consecutiv când Rusia este exclusă de la aceste evenimente, începând din februarie 2022, odată cu invazia rusă în Ucraina. Până atunci, Rusia a avut un rol constant la ceremoniile din fiecare an, desfășurate la 27 ianuarie, data în care soldații sovietici au ajuns la lagărul de concentrare, eliberând aproximativ 7.000 de supraviețuitori.
„Rusia nu înțelege valoarea libertății”
Directorul muzeului Auschwitz, Piotr Cywinski, a explicat într-un comunicat motivele excluderii Rusiei de la ceremonii: „Este o aniversare a eliberării lagărului. Ne amintim de victime, dar celebrăm și libertatea. Este greu de imaginat prezența Rusiei, care în mod evident nu înțelege valoarea libertății”.
Declarația a fost făcută în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a fost calificată de muzeu drept un „act de barbarie”.
Auschwitz-Birkenau – simbol al genocidului împotriva evreilor și romilor
Auschwitz-Birkenau, construit de naziști în Polonia ocupată, rămâne un simbol al genocidului comis împotriva a șase milioane de evrei europeni. Un milion dintre aceștia au fost uciși în acest lagăr între 1940 și 1945. De asemenea, peste 100.000 de alte victime, inclusiv polonezi neevrei, romi și soldați sovietici, au pierit la Auschwitz, amintește AFP, citată de Agerpres.
Rusia și rolul său în eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau
Armata Roșie a jucat un rol esențial în eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, fapt recunoscut istoric la fiecare ceremonie de comemorare. Până la invazia Ucrainei, Rusia participa regulat la aceste evenimente, fiind parte din memoria colectivă legată de eliberarea celor care au supraviețuit Holocaustului.
Totuși, muzeul Auschwitz a considerat că prezența reprezentanților Rusiei la ceremoniile de anul acesta ar contrazice valorile fundamentale ale libertății și respectului față de victimele războiului.