Rusia a instituit o stare de urgență federală în urma unei deversări majore de petrol în Strâmtoarea Kerci, a anunțat pe 26 decembrie Aleksandr Kurenkov, ministrul rus pentru Situații de Urgență.
Stare de urgență în Rusia
Problema a început pe 15 decembrie, când două petroliere rusești, Volgoneft 212 și Volgoneft 239, au suferit avarii severe în timpul unei furtuni puternice. Ambele nave transportau aproximativ 4.000 de tone de combustibil, care au început să se scurgă în Marea Neagră.
„Propun clasificarea situației generate de naufragiul petrolierele din Strâmtoarea Kerci drept o situație de urgență de natură federală și stabilirea unui nivel de răspuns corespunzător,” a declarat Kurenkov pe 26 decembrie.
Autoritățile ruse au anunțat că fonduri de stat vor fi alocate pentru gestionarea crizei și curățarea zonei afectate. Potrivit agenției de presă ruse RIA Novosti, aproximativ 3.700 de tone de păcură de calitate inferioară s-au vărsat în Strâmtoarea Kerci.
Într-o conferință de presă susținută pe 25 decembrie, cercetătorul rus Viktor Danilov-Danilyan a afirmat că peste 200.000 de tone de sol de-a lungul coastei Mării Negre au fost contaminate. Strâmtoarea Kerci separă teritoriul continental al Rusiei de Peninsula Crimeea, aflată sub ocupație rusă.
Pe 16 decembrie, Greenpeace Ucraina a avertizat că avarierea petrolierele rusești ar putea avea consecințe grave asupra mediului. „Orice scurgere de petrol sau produse petrochimice în aceste ape poate avea un impact serios,” a declarat Dr. Paul Johnston, director al Laboratoarelor de Cercetare Greenpeace.
Institutul de Economie din cadrul Școlii de Economie din Kiev a atras atenția în octombrie asupra riscurilor semnificative pe care le reprezintă „flota din umbră” a Rusiei – o flotă de petroliere vechi, slab întreținute și prost asigurate, care sporesc pericolul deversărilor de petrol.
Războiul pe scară largă dus de Rusia împotriva Ucrainei a provocat daune semnificative mediului, inclusiv distrugerea barajului Nova Kahovka, inundații masive, incendii forestiere extinse și devastarea unor suprafețe întinse de teren agricol.
CITEȘTE ȘI – Xi Jinping va vizita Rusia în 2025
CITEȘTE ȘI – China construiește celui mai mare baraj hidroenergetic din lume