După ce Vladimir Putin a ordonat, în februarie 2022, invazia militară a Ucrainei, zeci de companii internaționale s-au retras de pe piața din Rusia.
Au existat și unele corporații care au decis să rămână și care încasează profituri de miliarde, aflăm de pe site-ul Curs de Guvernare.
Cât au câștigat anul trecut multinaționalele din Rusia
ONG-ul B4Ukraine și Academia de Studii Economice din Kiev au publicat raportul intitulat „The Business of Staying”. Acesta arată că, în 2022, corporațiile globale au realizat venituri de aproximativ 214 miliarde de dolari numai prin afacerile lor din Rusia, plătind statului rus 3,5 miliarde de dolari impozit pe profit.
Acesta este „doar vârful aisbergului și, probabil, o subestimare substanțială”, potrivit raportului, deoarece taxele plătite pe salariile angajaților sau TVA nu sunt incluse în aceste cifre.
Cea mai mare parte a veniturilor a fost realizată de companii care își au sediul în SUA și care încă operează în Rusia. Potrivit raportului, gigantul Philip Morris a realizat în Rusia anul trecut cele mai mari venituri. Acestea au însumat aproximativ 7,9 miliarde de dolari și a plătit guvernului rus 206 milioane de dolari reprezentând impozite pe profit.
De asemenea, compania PepsiCo a câștigat în cursul anului trecut pe piața din Rusia 4,6 miliarde de dolari.
Companiile cu sediul central în UE au câștigat aproximativ 75,2 miliarde de dolari în 2022 din activitățile desfășurate în Rusia. Acestea au plătit Kremlinului circa 600 de milioane de dolari în taxe, mai precizează raportul. Spre exemplu, gigantul francez Danone a câștigat 3 miliarde de dolari din activitățile din Rusia.
Toate aceste taxe plătite de companiile străine contribuie la susținerea efortului de război al Rusiei, susțin autorii studiului.