Băncile străine și-ar dori să părsească Rusia, însă nu pot lua o măsură unilaterală. Mai mult, după ce a impus costuri tot mai mari celor care intenționau să plece, Moscova pune acum o condiție imposibil de îndeplinit.
„Ne-am exprimat poziția, așa cum este ea. Vom fi duri în ceea ce privește decizia de a lăsa băncile străine să plece. Totul va depinde de decizia lor de a dezgheța activele rusești”, a declarat Alexei Moiseev, ministrul adjunct de finanțe al Rusiei.
Măsura este o replică la decizia luată de statele occidentale și aliații din alte părți ale lumii de a pune sechestru pe active ale Băncii Centrale a Rusiei după declanșarea conflictului din Ucraina. Potrivit Business Insider, este vorba despre o valoare totală de peste 300 de miliarde de dolari.
Decizia a fost denunțată în termeni duri de numeroși oficiali de la Moscova, printre care președintele Vladimir Putin și fostul premier și președinte Dmitri Medvedev. „În general, o mare parte din activele noastre au fost în esență furate de anumite țări occidentale”, a declarat și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Nu este clar câte dintre active se află în conturi ale unor bănci occidentale. Mai mult, nu a fost decizia lor, ci a fost vorba despre îndeplinirea ordinelor impuse de autoritățile europene și guvernele naționale. Însă acest lucru este irelevant pentru băncile care activează în Rusia. Ele nu pot debloca pe cont propriu activele aflate sub regimul de sancțiuni și, implicit, sunt obligate să activeze în continuare în SUA.
Piedicile din partea Moscovei nu se rezumă doar la banci. Deși peste 1.000 de companii străine au anunțat că vor părăsi piața rusească, Business Insider estimează undeva la jumătate numărul celor care și-au lichidat toate afacerile din Rusia până în prezent. Și aceasta, în parte, și pentru că Ministerul rus al finanțelor trebuie să își dea aprobarea pentru fiecare tranzacție în parte. Și procesează un număr extrem de limitat de cereri în fiecare lună.