Marți, Secretarul Consiliului de Securitate din Rusia și fostul ministru al apărării Serghei Șoigu a avertizat Ucraina că întârzierea negocierilor de pace cu Rusia va duce la condiții mai dure pentru Kiev. “Este important să rezolvăm aceste probleme cât mai curând posibil pentru a minimiza impactul asupra poporului ucrainean. Cu cât mai repede se ajunge la o înțelegere, cu atât mai bine pentru toată lumea.”
Şoigu avertizat că fereastra de oportunitate pentru Ucraina devine din ce în ce mai mică. El a declarat la televiziunea publică rusă că Ucraina nu a răspuns la invitarea Rusiei de a relua discuţiile, și dacă va continua să amâne aceste negocieri, vor pierde și mai mult teritoriu.
Invazia Rusiei în Ucraina nu a adus progrese majore
În ciuda avansului trupelor ruse în estul Ucrainei, care dețin aproximativ 18% din teritoriu, inclusiv peninsula Crimeea anexată în 2014, invazia lansată în februarie 2022 nu a adus progrese majore. Situația continuă să fie tensionată, cu incertitudini și riscuri pentru poporul ucrainean și stabilitatea regiunii.
Potrivit lui Şoigu, Ucraina a plătit un preț greu pentru iluzia că Europa va rezolva problemele lor interne și va încheia un acord de pace favorabil la summitul din 14 iunie propus de președintele rus Vladimir Putin. Din acel moment, au pierdut 420 kilometri pătrați și a curs mult sânge. Fostul ministru rus al apărării a înregistrat, de asemenea, o estimare a pierderilor suferite de trupele ucrainene – o cifră care nu poate fi confirmată de alte surse și pe care nicio parte nu dorește să o divulge în acest război sângeros.
În luna iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a solicitat retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) și renunțarea de către Ucraina la dorința de a adera la NATO. Propunerea sa vizează un acord de încetare a focului și de pace negociată, pe baza discuțiilor din martie-aprilie 2022 desfășurate la Istanbul, care nu au fost finalizate.

Ucraina și aliații săi resping cererea de pace a lui Putin și susțin formula de pace a lui Zelenski
Ucraina și aliații săi occidentali, în special SUA, au respins în mod categoric cererea lui Putin. Aceștia susțin doar “formula de pace” propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sfârșitul anului 2022, care include retragerea necondiționată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv Crimeea, și restabilirea granițelor recunoscute internațional ale acestei țări.
În iulie, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că lucrează la o strategie pentru încheierea războiului și că va prezenta această strategie Rusiei la un nou “summit pentru pace” la sfârșitul anului. Acest demers continuă eforturile de pace desfășurate în Elveția luna trecută și ar putea să implice prezența Rusiei, care nu a fost invitată la conferința din iunie.
Cu toate acestea, Moscova a fost sceptică în ceea ce privește inițiativa propusă de președintele ucrainean, văzând-o mai degrabă ca o nouă încercare de a obține sprijin internațional pentru soluțiile propuse pentru conflict.
În luna trecută, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a subliniat faptul că Ucraina este pregătită să reia discuțiile privind pacea cu condiția respectării depline a suveranității și integrității sale teritoriale.