Rusia amenință Statele Unite! Moscova a declarat joi, 03 aprilie, că orice atac militar împotriva Iranului este de neconceput pentru Federația Rusă.
Federația Rusă a avertizat că o acțiune militară împotriva Teheranului poate avea consecințe uriașe, mai ales dacă sunt vizate instalațiile nuclerare iraniene.
Rusia amenință Statele Unite
Amenințările Rusiei au loc în contextul în care la finalul săptămânii trecute președintele american Donald Trump a amenințat Iranul cu bombardamente și sancțiuni suplimentare dacă Statele Unite și Republica islamică nu ajung la un consens privind programul nuclear al Iranului.
În plus, susține agenția Reuters, administrația de la Washington a suplimentat numărul de avioane de luptă în regiune. În privința programului nuclear al Iranului, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că Rusia sprijină identificarea unor soluții corecte astfel încât Teheranul să-și poată dezvlolta instalațiile de energie nucleară în condiții pașnice.

Rusia și Iran au semnat un acord de parteneriat strategic
„Utilizarea forței militare de către oponenții Iranului în acest context este ilegală și inacceptabilă. Amenințările externe privind bombardarea infrastructurii nucleare a Iranului vor duce inevitabil la o catastrofă globală ireversibilă. Aceste amenințări sunt pur și simplu inacceptabile”, a declarat Rusia prin vocea purtătoarei de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.
În prima luna din acest an, Rusia și Iran au semnat un „acord de parteneriat strategic cuprinzător, dar care nu include și o clauză de apărare reciprocă. În schimb, în cazul unui atac, părțile semnatare s-au angajat să nu sprijine agresorul.

Iranul, acuzat că dezvoltă în secret arme nucleare
Cu toate acestea, puterile occidentale acuză la unison faptul că Iranul dezvoltă în secret arme nucleare prin îmbogățirea uraniului peste limita specifică programului civil de energie atomică. Acuzații pe care Teheranul le neagă.
Serghei Riabkov, adjunctul lui Serghei Lavrov a declarat pentru publicația Life că Rusia contestă amenințările Washingtonului, motiv pentru care orice atac asupra Iranului se poate finaliza cu o confruntare militară majoră în Orientul Mijlociu.
„Consecințele unui astfel de scenariu, mai ales dacă sunt vizate instalații nucleare, ar putea fi catastrofale pentru întreaga regiune”, a afirmat Riabkov, potrivit Reuters.