Sfântul Ciprian, cunoscut drept izbăvitor de vrăji și blesteme, este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 2 octombrie, iar rugăciunea adresată lui face minuni. Se spune că cine se roagă la sfintele moaște ale Sfântului Ciprian primește negreșit ajutor. Și pentru ca rugile să fie împlinite, trebuie să se țină post aspru, măcar trei zile, înainte de a merge la racla sfântă, miercurea și vinerea.
Cine este Sfântul Ciprian
Sfântul Ciprian a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305) și a fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei. Despre Ciprian, cărțile bisericești spun că ar fi fost un vrăjitor vestit. Ghicea în cărţi, în stele şi îi adora pe zeiţa Artemis şi pe Apolo. Cunoscut drept mare fermecător, pierzător de suflete și credincioasă slugă a stăpânitorului iadului, cu care a vorbit față în față, Sfântul Ciprian dobândise o mare faimă printre închinătorii la idoli.
Potrivit crestin-ortodox.ro, un tânăr pagan, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina și dorind să o ia de soție, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de aceasta. Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care să o facă să se îndrăgostească de Aglaid, dar vrăjile lui Ciprian au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post și semnul sfintei cruci.
În urmă acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înșelarea în care se află și s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit că martir pe 2 octombrie 304 împreună cu Sfânta Iustina.
Unde se află moaștele Sfântului Ciprian în București
În fiecare an, în ziua în care este pomenit Sfântul Ciprian, creștinii vin la Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei (între străzile Stavropoleos și Lipscani), din București, acolo unde se află mâna dreaptă a Sfântului Ciprian.
Lăcaşul de cult are două hramuri: Naşterea Maicii Domnului şi Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina. Numele vechi al bisericii vine de la meşterii zlătari din mahalaua „popii Manta”. Se pare că pentru ei s-a ridicat un mic locaş din lemn, în veacul al XVII-lea, pe locul Zlătarilor de la Sărindar, donat Elenei, fiica lui Radu – Vodă Şerban şi mamă a Cantacuzinilor din Muntenia. Biserica având hramul Adormirea Maicii Domnului este pomenită în documente la 25 august 1667.
Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, făcătoare de minuni, se află în partea stângă a altarului, într-o casetaă de mici dimensiuni. De asemenea, în sfântul locaş se află o icoană a Maicii Domnului, făcătoare de minuni, aşezată spre venerare în firida din latura de sud-est a naosului.
Citește și: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea ocrotirii divine. Rugăciunea și tradițiile pentru 1 octombrie
Rugăciunea către Sfântul Ciprian, care te scapă de vrăji și blesteme
“Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești; Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție!
Tu, Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsă și neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui; copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pântecelui; acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești.
Și dezleagă pe robul Tău (numele), împreună cu toate ale casei lui, de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice.
Împiedică Tu, Doamne, Dumnezeul părinților noștri, toată lucrarea satanei, Tu, Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicești și de toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh!
Așa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în Cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă au venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă au venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare!
Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge acum lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzește-l, cu toți ai casei lui, de toate uneltirile diavolești.
Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău (numele).
Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău, cu toți ai casei lui, și dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala și de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputința, prostia, neînțelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, și de toate rătăcirile și greșelile, știute și neștiute, pentru Sfânt numele Tău, că binecuvântat ești în veci. Amin!”
Citeste si: Rugăciunea către Sfântul Apostol Toma care te scapă de necazuri. Se citește astăzi, de Duminica Tomii
Cum poți scăpa de farmece, vrăji și blesteme cu ajutorul Sfântului Ciprian
Farmecele, vrăjile sau blestemele pot fi dezlegate cu rugăciune, post, spovedanie și Sfânta Împărtăşanie.
Preoții ne sfătuiesc să citim timp de cinci zile o rugăciune către Sfântul Ciprian poate ține departe vrăjile și farmecele. De mare ajutor este să avem alături o lumânare albă și mir sfințit cu care să ungem lumânarea. Se aprinde lumânarea şi se rostesc următoarele cuvinte: “Sfinte Ciprian, îţi ofer această lumină de la această lumânare şi te rog să mă ajuţi să mi se desfacă toate vrăjile şi legăturile care au fost puse asupra numelui meu, asupra trupului meu și asupra sufletului meu. Amin!”
Apoi, se citeşte rugăciunea către Sfântul Ciprian de 9 ori în fiecare zi.
Citeste si: Rugăciunea de vineri ne păzește de tot ce este rău