Rugăciunea către Sfântul Apostol Toma este foarte puternică și se spune că ne scapă de necazuri. Pentru efecte maxime, este important să rostești această rugăciune de trei ori, astăzi, în Duminica Sfântului Apostol Toma sau Duminica Tomii.
Sfântul Apostol Toma este prăznuit de creștini, în fiecare an, pe 6 octombrie, iar prima zi de duminică de după Paște este închinată Sfântului Apostol Toma, despre care preoții spun că este numit pe nedrept “necredinciosul”. Duminica Tomii este singura duminică din anul bisericesc dedicată şi închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos.
În călătoriile sale pentru propovăduirea Învierii lui Hristos, Sfântul Apostol Toma a înființat mai multe biserici creștine în Palestina, Mesopotamia, Etiopia și India. Pe vremea când popovăduia în India, reușește să-i convertească pe soția guvernatorului din Melipur și pe fiul acestuia. Guvernatorul, înfuriat de gestul său, ordonă ca Toma să fie torturat și întemnițat, iar apoi ucis.
Rugăciunea care se citește în Duminica Sfântului Apostol Toma
“Apostole Sfânt Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.
Sfânt Apostol al lui Hristos, roagă-te și cere pentru noi ajutor de sus, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii, ci să mergem pe calea poruncilor lui Hristos.
Fii ajutorul nostru și apărător în toată viața noastră. Ajută-ne să săvârșim această viață cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răpuns bine-primit la strașnica judecată, ca să preaslăvim preafrumosul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.”
Există și o variantă mai lungă pentru rugăciunea către Sfântul Apostol Toma
O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a preaslăvirii Preacuratei Sale Maici, cel ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apără turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala; pe noi, cei zăbavnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin.
Cel ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a îndoielilor spre adeverirea fără putinţă de tăgadă sau de îndoială a Învierii lui Hristos, scapă-ne pe noi cu rugăciunile tale din furtunile lumii şi din valurile îndoielilor vieţii acesteia, ca să-ţi strigăm: Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Spre adeverirea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi spre încredinţarea neamurilor datu-ţi-s-a ţie, Sfinte, şi darul de a săvârşi minuni, ca toţi, văzându-le, să slăvească pe Dumnezeu Cel ce ţi-a dăruit ţie putere multă Apostole Sfinte Toma, roagă pe milostivul Dumnezeu să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.
O, Sfinte Apostol a lui Hristos Toma! Te rugam, ocrotește-ne și păzește-ne pre noi cu rugăciunile talede ispitele diavolești, de căderile în păcat și cere nouă, robilor lui Dumnezeu (aici se rostește numele celui ce se roagă) ajutor de sus în vremea necredinței, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii,
ci să mergem neabătut pe calea poruncilor lui Hristospână vom ajunge în fericitele locașuri ale raiului.
O, Apostol al Mântuitorului! Nu ne rușina pre noi, ci fii nouă ajutor și apărătorîn toată viata noastră și ajută ca această viaţă vremelnicăsă o săvârșim cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răspuns bine-primitla Strașnica judecată a lui Hristos,ca să preaslăvim preafrumosul nume
al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.
Ce nu e bine să faci în Duminica Tomii
Dupa ce participa la slujba, depun ofrande bogate pe mormintele rudelor din cimitir (vase, oua rosii, colaci, lumini aprinse) si se ospateaza in curtea bisericii. In zona Beiusului si in alte zone din Transilvania, ospatul funerar se prelungeste pana la apusul soarelui in sunetul clopotelor. Blajinii sunt enigmatice reprezentari mitice ale oamenilor primordiali, ale mosilor si stramosilor.
Blajinii traiesc la hotarul dintre lumea de aici si lumea de dincolo, pe malurile Apei Sambetei, la varsarea acesteia in Sorbul Pamantului sau chiar sub Pamant. Ca infatisare, sunt oameni de statura mica, umbla goi si au corpul acoperit cu par. Barbatii se intalnesc cu femeile o data pe an, la Pastile Blajinilor, pentru a face copii. Sunt credinciosi, buni la suflet, blanzi, intelepti, incapabili de a face rau.
Fiind oameni simpli, nu stiu sa calculeze sarbatorile, in special Pastile, pe care il sarbatoresc cu o intarziere de opt sau mai multe zile, cand vad ca sosesc pe Apa Sambetei cojile de ou rosu aruncate special de gospodine pe apa in vinerea sau in sambata din Saptamana Patimilor. In aceasta zi, credinciosii depun ofrande pe morminte, bocesc mortii, impart pomeni, intind mese festive, notează doxologia.ro.
În această zi nu se fac treburi în casă sau la câmp. De asemenea, nu se spală, nu se coase, nu se face curat în Duminica Tomii. Nu este bine să te cerți și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.
Citește și: Scandalul dintre Florin Piersic și fiul său, Piersic jr. De ce nu-și mai vorbesc de 20 de ani