Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni. Fenomenul a apărut pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei.
Rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depăşind pragul de 100 de unităţi pentru un dolar pentru prima dată după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, şi cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez.
Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut. Pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.
Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export şi revenirea importurilor. Însă un consilier de la Kremlin a dat luni vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autorităţile ruseşti.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru principalul produs de export al Rusiei, era luni în scădere cu 0,9% până la 86,05 dolari, în apropierea maximului ultimelor şapte luni atins săptămâna trecută. Cu toate acestea, cursul de schimb al rublei nu a profitat de preţul ridicat al petrolului.
Un trader de la o mare bancă rusească a dezvăluit pentru Reuters că piaţa este confuză. „Toată lumea este pregătită pentru un aflux de venituri de pe urma petrolului mai scump dar acest lucru se lasă aşteptat iar organismele de reglementare sunt oarecum indiferente, nu este nimic pe care să te poţi baza”, a precizat traderul.
Kremlinul a criticat Banca Centrală de la Moscova
Consilierul pe probleme economice al președintelui rus Vladimir Putin a criticat Banca Centrală de la Moscova și politica sa monetară după ce rubla și-a continuat deprecierea față de dolar.
Maxim Oreșkin a notat într-un editorial de opinie publicat de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, că administrația prezidențială dorește o rublă puternică și se așteaptă la o „normalizare” a cursului de schimb în curând.
„Principala sursă a deprecierii rublei și accelerării inflației este politica monetară blândă”, a acuzat Oreșkin în articol, adăugând că „banca centrală are toate instrumentele pentru a normaliza situația în viitorul apropiat și asigura că dobânzile la care se oferă credite sunt reduse la niveluri sustenabile”.
„Este în interesul economiei rusești să aibă o rublă puternică”, a subliniat consilierul lui Putin.
Mesajul unui rus pentru Vladimir Putin
Un incident mai puțin obișnuit a avut loc într-un oraș din Siberia, bursa locală a mărfurilor fiind vizată de un rus nemulțumit care a avut un mesaj pentru președintele Vladimir Putin.
Acesta a deturnat banda de știri de deasupra biroului bursier din Surgut, un oraș din Districtul autonom Hantî-Mansi aflat în Siberia Centrală, rusul nemulțumit transmițând mesajul: „Putin este un nenorocit și un hoț. 100 de ruble pentru un dolar – ți-ai pierdut mințile nenorocite”.
As the ruble plummets below 100/$ today, Russian officials are saying there’s nothing to worry about.
But not everyone is convinced: in Surgut, a Siberian oil town, someone hacked this news ticker to say “Putin is a dickhead and a thief. 100₽/$ – you’ve lost your fucking mind” pic.twitter.com/pLQ29FkIUP
— max seddon (@maxseddon) August 14, 2023